Στον άνθρωπο που άλλαξε το ποδόσφαιρο αφιερωμένο το Doodle της Google

Αφιερωμένο στον Ebenezer Cobb Morley, τον άνθρωπο που άλλαξε το ποδόσφαιρο, είναι το σημερινό Doodle της Google.

Ο Ebenezer Cobb Morley γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 187 χρόνια. Είναι εκείνος που, το 1863, όρισε τους κανόνες του ποδοσφαίρου στη Βρετανία, το οποίος έως τότε ήταν χαοτικό.

Ένας από αυτούς δείχνει πόσο άναρχο ήταν το ποδόσφαιρο έως τότε: Ο 13ος κανόνας που όρισε έλεγε ότι κανένας παίκτης δεν επιτρέπεται να φορά προστατευτικά καρφιά ή σιδερένιες πλάκες στον πάτο των παπουτσιών του

 

Ηταν γιος υπουργού και σπούδασε νομική. Όμως η μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο. Η ένταξή του στην ομάδα ποδοσφαίρου Barnes στο Λονδίνο, τον έκανε να αντιληφθεί ότι το παιχνίδι θα ήταν πιο ωφέλιμο αν είχε περισσότερους κανόνες.

Ετσι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη ποδοσφαιρικών ομάδων από όλη την Αγγλία, συνέταξε λίστα με 13 κανόνες, που αποτέλεσαν τη βάση του παιχνιδιού σε όλη την Αγγλία.

Οι κανονισμοί του βοήθησαν ώστε να μειωθεί η βία στα γήπεδα, και να επισημοποιηθεί η σημασία του οφσάιντ, καθώς μέχρι τότε οι παίκτες συνήθιζαν να στέκουν μονίμως σε λάθος θέση για να περιμένουν μία πάσα που θα τους βοηθούσε να σκοράρουν.

Καθημερινή