Oι γάμοι-εστίες υπερμετάδοσης και οι κίνδυνοι των επόμενων ημερών

Τρεις συν ένας πρόσφατοι γάμοι ήταν αρκετοί για να εμπλουτίσουν δραματικά τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα – Συναγερμός για την Αττική μετά και τα 28 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από το σύνολο των 77 – Ανησυχία των ειδικών για το «πώς θα βγει ο Αύγουστος»

Στις υπάρχουσες αλλά και στις νέες, πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού επικεντρώνονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά το μολυσματικό αποτύπωμα της λοίμωξης Covid-19 που άφησαν πίσω τους το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο γάμοι στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα. Δύο γάμοι που ήταν αρκετοί για να εμπλουτίσουν δραματικά τα εγχώρια επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και να αποδείξουν παράλληλα πόσο καίρια ηταν τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή για το όριο των 100 καλεσμένων σε γάμους και λοιπά θρησκευτικά μυστήρια που ακολουθούνται από κοινωνικές εκδηλώσεις.

Εκτός των γάμων όμως, και η Αττική έχει φέρει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 28. Παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Εκτός από τους γάμους της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης,  ένας ακόμη γάμος στις Σέρρες συνδέεται με τουλάχιστον τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στη Λάρισα, αφού άνδρας που ήταν καλεσμένος πρόσφατα σε γάμο βρέθηκε θετικός στον ιό.

Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί επανειλημμένως στους κινδύνους που δημιουργούνται από τον συγχρωτισμό όσων συμμετέχουν σε τέτοια γεγονότα και εκδηλώσεις, έχοντας τονίσει πως αρκεί ένα άτομο θετικό στον κορωνοϊό, ακόμη και ασυμπτωματικό, για να κολλήσει δεκάδες άλλους σε έναν ανοιχτό χώρο ή και εκατοντάδες εν πρόκειται για συγχρωτισμό σε κλειστό χώρο.

Δύο από τους προαναφερόμενους γάμους μετατράπηκαν σε σημαντικές εστίες υπερμετάδοσης, με εκείνον στην Αλεξανδρούπολη να γίνεται εστία μόλυνσης για 9 άτομα μέχρι στιγμής, βάζοντας παράλληλα την Περιφερειακή ενότητα Έβρου στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Ενω και ο γάμος της Θεσσαλονίκης απέδειξε αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί πως αρκεί λίγη ώρα επαφής με έναν θετικό στον κορωνοϊό άνθρωπο σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού για να κολλήσουν πολλοί άλλοι και να εμφανίσουν συμπτώματα. Είναι ενδεικτικό πως από τα 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών στη Θεσσαλονίκη τα 16 σχετίζονται με τον γάμο, ενώ περιστατικό λοίμωξης Covid-19 επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο χώρο υπερμετάδοσης και στην Περιφερειακη ενότητα Πέλλας.

Τα δύο αυτά γεγονότα υπερμετάδοσης σήμαναν συναγερμό στους αρμόδιους οι οποίοι ανησυχούσαν για την εκδήλωση τέτοιων συμβάντων ενώ γνώριζαν παράλληλα πως θα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπούν αυτόν τον μήνα αν δεν τεθεί περιορισμός. Ο Αύγουστος θεωρείτο ένας κρίσιμος μήνας, καθώς είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών για πολλους Έλληνες αλλά παράλληλα έχει και έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, με ορόσημο τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Πλέον κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, κάθε μια από το δικό της μετερίζι αλλά και σε στενή συνεργασία, προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω διασπορά της Covid-19 που εδώ και μία εβδομάδα παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση. Έχει καταστεί μάλιστα σαφές πως όσο δεν περιορίζεται η διασπορά του κορωνοϊού, τοσο θα επιβάλλονται μέτρα.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας όλων των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης καλούν αύριο το πρωί σε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα και του προέδρου του ΕΚΑΒ- ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστρώματα των πλοίων ηταν το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε συνέχεια της αύξησης της πληρότητας στα πλοία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ενόψει Δεκαπενταύγουστου η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μεγάλο συνωστισμό, όπως είναι οι περιφορές εικόνων. Προς την ίδια κατεύθυνση και με στόχο πάντοτε να αποτραπεί ο συνωστισμός που θα δημιουργήσει εκατοντάδες κύκλους μεταδόσεων, εξετάζεται το μέτρο του κλεισίματος των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος,όπως των μπαρ, σχέδια που γεννούν αντιδράσεις.

Στα 77 τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες – Στο «κόκκινο» η Αττική

Πάντως, και χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλός και ανήλθε στα 77. Οι ειδικοί επικεντρώνονται στο αν παρουσιάζει αύξηση ο αριθμός των κρουσμάτων σταθερά και συνεχόμενα μέρα με την ημέρα προκειμένου να μιλήσουν και επίσημα για την εκθετική αύξηση της επιδημίας.

Εξ αυτών, τα 28 εντοπίζονται στην Αττική, που αποτελεί σημαντική εστία επιδημικής έξαρσης. Ωστόσο, ο χθεσινός απολογισμός εμπεριείχε και μια έκπληξη σε ό,τι αφορά τις περιοχές προέλευσης των κρουσμάτων. Ως μια από τις περιοχές με κρούσμα αναφέρθηκε η Ευρυτανία η οποία απαντάται για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο μέσα σε αυτη τη λίστα – μάλιστα λεγόταν Covid-19.

Πέντε κρούσματα δηλώθηκαν επισης χθες στην Κέρκυρα, τρία στην Κορινθία, τέσσερα στην Καβάλα, δύο κρούσματα στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Χανιά. Από ένα κρούσμα κατέγραψαν η Ευρυτανία, το Ηράκλειο Κρήτης, η Λέσβος, η Μαγνησία και η Πέλλα. Στην Πέλλα το περιστατικό συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης.

Πρώτο Θέμα