Μαντήλια Vs Μάσκες: Ποια είναι η καλύτερη προστασία από κορονοϊό

Στο ερώτημα αν τα μαντήλια ή οι μάσκες παρέχουν καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό, την απάντηση δίνει έρευνα του του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάρτιν Φίσερ, οι επαγγελματικές ιατρικές μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα, οι κοινές χειρουργικές ή πολυπροπυλενίου μάσκες μιας χρήσης, καθώς και οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν -σε μεγάλο βαθμό- τα μολυσμένα από κορονοϊό σταγονίδια. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τις μαντίλια, τις μπαντάνες, τις κουκούλες.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα 14 διαφορετικών ειδών μασκών και ρούχων που χρησιμοποιούνται ως μάσκες. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματά τους, οι μπαντάνες, οι κουκούλες και τα κολάρα λαιμού παρέχουν μικρή προστασία, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στα σχετικά πειράματα, πολύ περισσότερα σταγονίδια διαπερνούν αυτά τα υλικά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, καθώς αυξάνονται οι χώρες που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε ολοένα περισσότερους χώρους, προκειμένου να αποτρέψουν ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της Covid-19, παρατηρούνται ελλείψεις στην τροφοδοσία μασκών λόγω αυξημένης ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, μετατρέποντας σε μάσκες διάφορα ρούχα που μπορούν να καλύψουν το στόμα και τη μύτη.

Τα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα είναι αυτές που μπλοκάρουν καλύτερα από όλες τα σταγονίδια, αλλά επίσης οι φθηνότερες απλές μάσκες μιας χρήσης και οι χειροποίητες βαμβακερές είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση της έρευνας εδώ.

ΑΠΕ ΜΠΕ