Σύκο, ο γλυκός “πειρασμός” με τα πολλά οφέλη

Ο Αύγουστος είναι η ιδανική εποχή για σύκα

Το σύκο αποτελεί το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού –και όχι άδικα- για πολλούς λόγους!

Τα σύκα είναι πλούσια τόσο σε γεύση, με πλούσια υφή και εξαιρετικό άρωμα, όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν πηγή βιταμινών, όπως Α, Β1 και Β2 και μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη.

Ας μάθουμε μερικά από αυτά:

Αντιοξειδωτική δράση: Τα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις(αντιοξειδωτικές ουσίες). Οι ενώσεις αυτές προσδίδουν ποιότητα στα φρούτα, συμμετέχοντας στο σχηματισμό της γεύσης, του χρώματος και των θρεπτικών ιδιοτήτων τους. Συνήθως τα φρούτα δεύτερης συγκομιδής, είναι πιο ώριμα και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Αντικαρκινική δράση: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι φαινολικές ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και κατέχουν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών ιδιοτήτων, εμφανίζοντας ευεργετική δράση στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα σύκα έχουν μια ισχυρή επίδραση κατά του πολλαπλασιασμού και τον κυτταρικό θάνατο, αναστέλλοντας τη σύνθεση του DNA των καρκινικών κυττάρων. Η αντικαρκινική τους δράση μπορεί να σχετίζεται τις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φαινολών και έτσι, μπορούμε να πούμε ότι έχουν αντικαρκινική δραστικότητα έναντι ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Μελέτες έδειξαν ότι αποξηραμένα σύκα και τα συστατικά τους ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα. Το εκχύλισμα σύκου ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και είχε θεραπευτική επίδραση στην θηλωμάτωση των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.
Τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξαν μια μείωση 34% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού για αυτές που κατανάλωναν φυτικές ίνες φρούτων σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερες έως καθόλου. Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μήλα, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

Καρδιοπροστατευτική δράση:Μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ, in vitro μελέτες, έχουν δείξει την αναστολή ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων.

Μείωση αρτηριακής υπέρτασης: Τα σύκα αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά επίσης καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου(αλατιού). Ο συσχετισμός, χαμηλή πρόσληψη καλίου-πλούσια τρόφιμα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις συστάσεις για διατροφική προσέγγιση και αντιμετώπιση της υπέρτασης αναφέρεται πως διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και
χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών γαλακτοκομικά τρόφιμα, παρέχει περισσότερο κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο στον οργανισμό μας.

Προστατευτική δράση κατά του σακχαρώδους διαβήτη:Τα φύλλα συκιάς έχει αποδειχθεί σε αρκετές έρευνες ότι εμφανίζουν αντιδιαβητικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται από τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι(ινσουλινοεξαρτώμενος). Βρέθηκε πως, ένα υγρό εκχύλισμα παραγόμενο από φύλλα συκιάς που απλώς προστίθεται στο πρωινό των διαβητικών ατόμων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ισορροπία σακχάρου.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους: Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εμφανίζουν θετική επίδραση στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει πως αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μέσω της τροφής, μείωσε σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων, περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Οστεοπροστατευτική δράση: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σε συνδυασμό με το κάλιο που περιέχουν, βοηθούν στην καλή ισορροπία της οστικής πυκνότητας, προφυλάσσοντας από οστεοπόρωση, οστεοπενία και οστεοαρθρίτιδα.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: Έχουν τη φήμη των ήπιων καθαρκτικών μιας και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

Ακόμη και τα φύλλα της συκιάς κάνουν καλό στην υγεία

Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.

Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;

  • Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
  • Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας
  • Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας
  • Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας
  • Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο

dia-trofis