Κάθε πέρσι και καλύτερα – Ξεπερνά το 55% η ανεργία στην Καστοριά

Η κατάσταση στον τομέα της εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς οδηγείται πλέον σε συνθήκες κοινωνικής αποσύνθεσης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα ειδικής μέριμνας για τον νομό -υλοποίηση τοπικού προγράμματος- και αυτό για να μη φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή.

Στην περιοχή μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ε.Κ.Κ., το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 55%. Από την άλλη πλευρά πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία αναφέρουν το τελευταίο διάστημα μείωση της ανεργίας ,η οποία αγγίζει μάλιστα μόλις το 21%.

Το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, διότι δεν εδράζεται σε κανένα πραγματικό και υπαρκτό στοιχείο. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και μας δείχνει ότι είναι ελάχιστα 8ωρα, οι ελαστικές μορφές εργασίας επικρατούν και η απλήρωτη εργασία είναι πλέον ο κανόνας για όσους δεν έχουν απολυθεί.

Δυστυχώς περάσαμε στην ανθρωπιστική κρίση από την οικονομική , διότι πλέον κάθε οικογένεια-νοικοκυριό, δεν έχει έναν άνεργο που διαπιστώναμε μερικά χρόνια πριν, αλλά σήμερα ισχύει ότι έχει έναν εργαζόμενο και αυτόν με ιδιάζουσες αρνητικές συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια.

Σοβαρές επίσης είναι και οι έμφυλες ανισότητες. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον μεγαλύτερο όγκο του οικογενειακού φόρτου,τη φροντίδα των παιδιών,των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει ευελιξία στο ωράριο, είναι κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες.

Το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς προτρέπει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της μετά από σοβαρή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν, προκειμένου να ξεκινήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά. Όπως είναι για  συνέχιση του φράγματος Νεστορίου, που είναι εύλογη η απορία μας γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Μόνο σοβαρές προτάσεις για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάτι διαφορετικό, μέχρι να βγει τελικά, ο Νομός από αυτή τη στασιμότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ  Ε.Κ.Κ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΕΑΣ                                          ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ