Αλαλούμ με τις μάσκες στα σχολεία: Μία ανά μαθητή, πού “σκόνταψε” η διαδικασία

Στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και μια εμπλοκή οδήγησε στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού. Έτσι, από τις δύο μάσκες που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τη Δευτέρα θα δοθεί μία μάσκα σε κάθε μαθητή.

Αυτό συνέβη μετα την απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απορρίψει 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα 3 “κόπηκαν”, καθώς υπήρξαν ουσιώδεις πλημμέλειες στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι αναδοχοι -προμηθευτές. Οι πλημμέλειες αφορούσαν ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Λιγότερες μάσκες και… αγώνας δρόμου για το πρώτο κουδούνι

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, το «μπλόκο» στις τρεις αυτές εταιρίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταφράζεται σε περίπου 410.000 λιγότερες μάσκες στα σχολεία.

Στόχος όπως πρόσθεσε είναι «να καλύψουμε με μια μάσκα τα σχολεία τη Δευτέρα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να δώσουμε και δεύτερη μάσκα» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Όπως ανέφερε, τα 410.000 τεμάχια εξήγησε ότι θα αναπληρωθούν με τον διαγωνισμό που θα γίνει για τις μάσκες στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα πάρουν μάσκες με το πρώτο «κύμα» των παραδόσεων.

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαστεργίου, το 95% των μασκών, παρασκευάζεται στην Ελλάδα και αυτό “μεταφράζεται” σε 600.000-700.000 τεμάχια ανά ημέρα. “Εχουμε καλύψει τη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα φεύγουν οι μάσκες για Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και νησιά. Αύριο θα πάνε οι μάσκες στους δήμους της Αττικής”.

Διευκρίνισε, δε, ότι η τακτική αυτή ακολουθήθηκε καθώς “σε ορισμένες περιοχές θέλουν δύο ημέρες για να φτάσουν λόγω των μεταφορικών εταιρειών”. Στόχος είναι “να καλύψουμε με μια μάσκα τα σχολεία τη Δευτέρα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να δώσουμε και δεύτερη μάσκα”. Όσο για τα 410.000 τεμάχια εξήγησε ότι θα αναπληρωθούν με τον διαγωνισμό που θα γίνει για τις μάσκες στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα πάρουν μάσκες με το πρώτο “κύμα” των παραδόσεων.

dikaiologitikaNews