Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να δηλώσουν την αναστολή σύμβασης

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώσουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους. Αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες.

Από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για την δήλωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Αυγούστου. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Αυγούστου να δηλώσουν τους εργαζόμενους που έθεσαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Αυγούστου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” και εντός των παραπάνω προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά το μήνα Ιούλιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Αύγουστο δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες θέτουν, τμηματικά σε διαφορετικές ημερομηνίες για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους για το μήνα Αύγουστο απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης για κάθε ημερομηνία αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Αναλυτικότερα οι κλάδοι Επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει ΚΑΔ καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν ως ακολούθως:

– επιχειρήσεις και εργοδότες νέες αναστολές και ορθές επαναλήψεις από σήμερα μέχρι 24 Σεπτεμβρίου
– εργαζόμενοι υπεύθυνες δηλώσεις από σήμερα μέχρι 25 Σεπτεμβρίου

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο το μήνα η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει μόνο μία δήλωση.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα:

Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/8/2020-31/8/2020): 1 δήλωση αναστολής
Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/8/2020 – 8/8/2020, 13/8/2020-17/8/2020 και 25/8/2020-31/8/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, μεταφορών για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Οι ίδιες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 30 ημερών.

Προσοχή, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.