Ερωτεύεστε εύκολα; Δείτε τι σημαίνει αυτό για την προσωπικότητά σας

Αν ερωτεύεστε γρήγορα και εύκολα και ο φτερωτός θεός σας κάνει το στομάχι σας να φτερουγίζει, είναι πολύ πιθανό να ελκύεστε από συντρόφους με «σκοτεινά» χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους που σχετίζονται με τον ναρκισσισμό και την ψυχοπάθεια – Ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε

Η τάση που οι επιστήμονες στα αγγλικά ορίζουν ως “emophilia” είναι το φαινόμενο ορισμένοι άνθρωποι να ερωτεύονται γρήγορα και εύκολα. Οι ερευνητές ξέρουν εδώ και κάποια χρόνια ότι οι άνθρωποι συχνά ερωτεύονται ελκυστικούς αλλά κάποιες φορές αντικοινωνικούς συντρόφους που παρουσιάζουν κάποιο ναρκισσισμό και άλλα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το γιατί. Όπως αποδεικνύεται, η emophilia καθιστά κάποιους ανθρώπους ιδιαίτερα «ευάλωτους» στη γοητεία των «σκοτεινών τύπων», σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές Jacqueline Lechuga από το Πανεπιστήμιο του Texas και Daniel Jones από το Πανεπιστήμιο της Nevada διερεύνησαν πώς αντιδρούσαν οι 450 συμμετέχοντες στα χαρακτηριστικά του «ιδανικού ερωτικού συντρόφου» και το πόσο ελκυστικά γι’αυτούς ήταν τα διάφορα προφίλ ραντεβού. Οι επιστήμονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα ποσοστά των χαρακτηριστικών της «Σκοτεινής Τριάδας», στην οποία υπόκεινται ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και ο μακιαβελισμός και δεν είναι άλλα από τη λήψη ρίσκων, την αναισθησία και τη χειραγώγηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι με έντονη την τάση αυτή ήταν πιο πιθανό να προσελκύονται από οποιονδήποτε διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η emophilia παρουσίαζε έναν ισχυρό και μοναδικό συσχετισμό με την προσέλκυση από άτομα με σκοτεινή προσωπικότητα. Προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει συμβάλλει επίσης ώστε κάποιος να παραβλέπει τα μειονεκτήματα των σκοτεινών χαρακτηριστικών, να παντρεύεται σε νεαρή ηλικία και να επιδίδεται σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το σεξ χωρίς προστασία.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας δεν είναι απαραιτήτως «κακά», αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές συμπεριφορές σε κάποιες σχέσεις, και κυρίως εκείνες που μπορεί να χτίζονται με βάση τον εξαναγκασμό, την πίεση και τον εκφοβισμό. Ακόμα κι έτσι, πάντως, κάποια σκοτεινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον ναρκισσισμό -όπως η εξωστρέφεια- μπορεί να βοηθούν στην έναρξη σχέσεων και τη γνωριμία με νέους ανθρώπους.

Διαχωρίζοντας τις εφήμερες από τις μακροχρόνιες σχέσεις
Οι άνθρωποι που έχουν έντονη την τάση emophilia είναι έτοιμοι να ερωτευθούν και να αφεθούν στα υπερβολικά συναισθήματα που τους προκαλούν τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά όπως η γοητεία και ο εξαναγκασμός, αγνοώντας τις πιθανές συνέπειες. Αν έχετε την τάση να συμφωνείτε με τις ιδέες «ερωτεύομαι εύκολα» και «τείνω να μπαίνω άμεσα σε μια σχέση», τότε μάλλον κατατάσσεστε κι εσείς ψηλά στη βαθμολογία της emofilia.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ερωτεύεστε μόνο ανθρώπους με σκοτεινή προσωπικότητα, αλλά μπορεί να σας συμβαίνει περισσότερο από ό,τι στους άλλους. Στην πραγματικότητα, αν αναζητάτε προσωρινούς συντρόφους, μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές, καθώς αυτοί με τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας τείνουν να αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις. Αν, όμως, αναζητάτε τον σύντροφο της ζωής σας, ίσως να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα στον αρχικό ενθουσιασμό για να παρατηρήσετε όσα μέχρι πρότινος αγνοούσατε.

Μόλις το αίσθημα του «έρωτα με την πρώτη ματιά» αρχίσει να εξασθενεί, αναζητήστε σημάδια που μπορεί να προκαλούν ανησυχία, είτε αφορούν στη χειραγώγηση είτε στον εξαναγκασμό. Μην επικεντρώνεστε σε αυτά που μπορεί να σας λέει ο πιθανώς ναρκισσιστής σύντροφός σας, αλλά στις πράξεις και το παρελθόν του.

Πέρα από αυτό, φροντίστε να το συνειδητοποιήσετε έγκαιρα αν βρεθείτε σε μια σχέση με κάποιον που μπορεί να έχει ναρκισσιστικά ή σκοτεινά χαρακτηριστικά. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τι είναι καλό για εσάς και αν τα χαρακτηριστικά του συντρόφου σας ευθυγραμμίζονται με τη δική σας οπτική για την ιδανική σχέση την εκάστοτε περίοδο.

Αν αναζητάτε μια μακροχρόνια και αφοσιωμένη σχέση, το καλύτερο είναι να χαλαρώσετε, να μπείτε στη διαδικασία να ζήσετε τον έρωτα πιο αργά και να αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε στην ουσία τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, το παρελθόν και το επιθυμητό κατ’αυτόν μέλλον.

ygeiamou