Όταν γυρίζουν τα παιδιά απ’ το σχολείο, ας χαρίσουμε την ανεμελιά που τους στερεί ο κορωνοϊός

Με τα σχολεία να ξανανοίγουν εν μέσω πανδημίας, αλλά και πλήθους φωνών που διαφωνούν με το ένα ή το άλλο μέτρο εκφράζοντας ποικίλους φόβους, τα παιδιά καλούνται καθημερινά να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Πρέπει να ξαναβρούν τη διάθεσή τους για μάθηση, αλλά και τον τρόπο να απολαύσουν όλα όσα τους προσφέρει εξ ορισμού το σχολείο και, φυσικά, η ίδια η ηλικία τους: την κοινωνικοποίηση, το παιχνίδι, την ξεγνοιασιά.

Γι’ αυτό φέτος, πιο πολύ από ποτέ, είναι δουλειά δική μας, των γονιών, να χαρίσουμε στα παιδιά την ανεμελιά που τους στερεί ο κορονοϊός…

Να κάνουμε το σπίτι μας εστία χαράς

Όσο στο σχολείο επικρατεί το αίσθημα του φόβου και η ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης – αλλά και της διαρκούς πειθαρχίας στα πρωτόγνωρα μέτρα – είναι δύσκολο για τα παιδιά να χαρούν αληθινά την παρουσία τους εκεί. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε κάθε μέρα να επιστρέφουν  σε ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα, γέλια και χαρές, ένα ουσιαστικό αντίβαρο στη μαυρίλα που αντιμετωπίζουν εκεί έξω.

Να λέμε όχι στη μιζέρια

Είναι εύκολο για όλους μας να πέσουμε ψυχολογικά και να επιτρέψουμε στη γενικότερη μιζέρια και τη γκρίνια να δηλητηριάσουν κάθε λεπτό της μέρας μας, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την ψυχολογία των παιδιών μας – ειδικά όταν έρχονται φορτισμένα απ’ το σχολείο. Εμείς, όμως, είμαστε η «άγκυρά» τους, γι’ αυτό οφείλουμε να αποβάλλουμε κάθε κακή διάθεση και να δείχνουμε στα παιδιά πως να ξεπερνούν τις δυσκολίες με πείσμα και χαμόγελο.

Να δίνουμε συχνές διεξόδους στα παιδιά

Όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πιεσμένοι, κάτι που ισχύει στο πολλαπλάσιο για τα παιδιά μας που ίσως δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν κάτι τέτοιο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τους δίνουμε διεξόδους και να δημιουργούμε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» όπως είναι τα οικογενειακά παιχνίδια, ένα σπέσιαλ γλυκό, μια ημερήσια εκδρομή και, φυσικά, κάθε είδους έκπληξη!

Να τους περνάμε αισιόδοξα μηνύματα

Σε μια τέτοια περίοδο, που τα άσχημα νέα κατακλύζουν τις οθόνες μας καθημερινά και νιώθουμε το «κακό» να μας περικυκλώνει, δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς σε σύνδεση με την επικαιρότητα. Είναι πιο εποικοδομητικό και ιδιαιτέρως «θεραπευτικό» να ερχόμαστε σε επαφή με όμορφες, διαχρονικές και αισιόδοξες αφηγήσεις βλέποντας αγαπημένες ταινίες, ακούγοντας καλή μουσική ή διαβάζοντας αγαπημένα βιβλία.

Να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις

Κάθε δυσκολία που περνάμε ως παιδιά, χαράζεται στη μνήμη μας και αμαυρώνει ένα μέρος της παιδικής μας ηλικίας. Είναι, λοιπόν, ουσιώδες για την μελλοντική τους ισορροπία, αντί να εστιάζουμε διαρκώς στο πόσο δυσάρεστη είναι η κατάσταση, να δημιουργούμε νέες, όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μας. Έτσι, θα γεμίσουμε μια σκοτεινή περίοδο των παιδικών τους χρόνων με φως και χαρά, αντισταθμίζοντας την πικρή γεύση που ήδη έχουν.

Να τα πνίγουμε στις αγκαλιές και τα φιλιά

Ό,τι κι αν συμβαίνει εκεί έξω, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αίθσημα ασφάλειας και η καλή ψυχολογία των παιδιών μας περνάει πρώτα από εμάς. Γι’ αυτό πρέπει να τα υποδεχομαστε με σφιχτές ζεστές αγκαλιές και άπειρα φιλιά, ώστε να νιώθουν ακόμη πιο πολύ πως η αγάπη μας τα προστατεύει απ’ το κάθε τι. Ταυτόχρονα, βέβαια, μπορούμε να είμαστε και λίγο πιο επιεικείς με τις σκανταλιές και τα παραστρατήματά τους!

mama365