Για ποιες επιχειρήσεις φαίνεται να “χαρίζεται” η επιστρεπτέα προκαταβολή

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στον τρίτο (γ’) κύκλο για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος για την επιστρεπτέα προκαταβολή ξεκινά στις επόμενες εβδομάδες, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει το ενδεχόμενο ένα τμήμα από τα κρατικά δάνεια να «χαρίζονται» σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, ανέφερε σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή: «Έχουμε τα εργαλεία, όπως η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα είναι σε κλάδους οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα και υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, να κάνουμε ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, μη επιστρεπτέο».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης: «Θα παρακολουθήσουμε τις πραγματικές απώλειες τζίρου για να δούμε πόσο έντονη θα είναι αυτή η παρέμβαση. Προσπαθούμε να ακολουθούμε με βάση ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε οι ενισχύσεις να δίνονται με ακρίβεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα χαριστεί, ωστόσο σημείωσε τα ακόλουθα: «αν πάμε στον Οκτώβριο έχουμε μία ούτως ή άλλως μείωση του τουριστικού κλάδου, μας ανησυχεί η κατάσταση των 12μηνων ξενοδοχείων. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η εστίαση, η ψυχαγωγία που μας ανησυχούν περισσότερο».