Πέθαναν 10.000 μινκ σε φάρμα στις ΗΠΑ από ξέσπασμα κορωνοϊού

Περίπου 10.000 μινκ στη Γιούτα έχουν πεθάνει εξαιτίας του Covid-19, προκαλώντας καραντίνα σε εννέα μονάδες εκτροφής που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Ο κτηνίατρος της πολιτείας, Ντιν Τέιλορ, δήλωσε ότι ο κορωναϊός είχε ως επί το πλείστον πλήξει ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, «εξαλείφοντας το 50% των αποικιών». Τα νεότερα βιζόν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα, είπε.

Οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ μινκ στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν στη Γιούτα, με τις διαγνώσεις να επιβεβαιώνονται στα μέσα Αυγούστου, δήλωσε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Οι αρχές έμαθαν για τα ζώα που μολύνθηκαν από κορωνοϊό, αφότου οι εργαζόμενοι στο αγρόκτημα βρέθηκαν θετικοί, δήλωσε ο Tέιλορ στο NBC News.

«Αφού πέθανε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός βιζόν στα αγροκτήματα, το Εργαστήριο Κτηνιατρικών Διαγνωστικών της Γιούτα ολοκλήρωσε τις νεκροψίες σε πολλά από τα ζώα», δήλωσε το USDA. Δείγματα στάλθηκαν σε δύο εργαστήρια και τελικά επιβεβαιώθηκε πως είχαν νοσήσει από Covid-19. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης κρούσματα ιού κορωνοϊού ανάμεσα σε μινκ στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν.

Τον Απρίλιο ήταν η πρώτη φορά που ο ιός εντοπίστηκε σε μινκ στην Ολλανδία. Η κυβέρνηση εντόπισε δύο περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι είχαν μολυνθεί από άρρωστα ζώα τον Μάιο, οι μόνες μεταδόσεις ζώων σε άνθρωπο που είναι γνωστές από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας στην Κίνα.Η έρευνα δείχνει ότι άτομα με Covid-19 μπορούν να μολύνουν ζώα και ορισμένες περιπτώσεις όπου έχει συμβεί το αντίστροφο έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη. Τον Μάιο, η κυβέρνηση εντόπισε δύο περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι είχαν μολυνθεί από άρρωστα ζώα. Εκείνη την εποχή, ήταν οι μόνες γνωστές μεταδόσεις ζώων σε άνθρωπο από τότε που ξεκίνησε το παγκόσμιο ξέσπασμα στην Κίνα.

Οι γεωργικές αρχές της Γιούτα υποστήριξαν ότι η μόλυνση από ζώα σε άνθρωπο είναι απίθανη, ωστόσο δηλώνουν: «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του μινκ, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. Όπως ισχύει σήμερα, λόγω περιορισμένης πληροφόρησης και έρευνας, ο κίνδυνος εξάπλωσης του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους θεωρείται χαμηλός».

Οι άνθρωποι και τα μινκ εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα από το Covid-19, όπως η δυσκολία στην αναπνοή. «Τα μινκ δεν εμφανίζουν σημάδια ότι είναι άρρωστα για αρκετές ημέρες πριν πεθάνουν», εξήγησε ο Τέιλορ. «Πεθαίνουν συνήθως την επόμενη μέρα». Ο Τέιλορ είπε ότι δεν έγινα ευθανασίες για το ξέσπασμα της Γιούτα. Οι αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με υπαλλήλους στις φάρμες των βιζόν για να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, είπε.

Τα μολυσμένα μινκ ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις Κάτω Χώρες, σε πολλαπλές φάρμες που «παρουσίασαν επίσης αύξηση των θανάτων από βιζόν», δήλωσε το USDA. Υπήρξαν επίσης εστίες στην Ισπανία και τη Δανία. Αυτές οι χώρες έχουν σκοτώσει από τότε περισσότερα από 1 εκατομμύριο εκτρεφόμενα βιζόν ως προληπτικό μέτρο. Ο αριθμός των ζώων παγκοσμίως που αναφέρεται ότι έχουν Covid-19 είναι «μικρός, κυρίως μετά από στενή επαφή με άτομα που νόσησαν από Covid-19», δήλωσαν αξιωματούχοι του USDA.

Lifo