Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Καστοριά – [πίνακες]

Σταθερός ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt σε όλη τη χώρα – Σε ποιους νομούς και Περιφέρειες έπεσε και σε ποιους ανέβηκε – Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια

του Κώστα Ασημακόπουλου

Σταθερή πορεία καταγράφουν οι δείκτες Rt σε νομούς και Περιφέρειες όλης της χώρας ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που παρατηρείται μείωση και αυτών που παρατηρείται αύξηση

Στην παρούσα μελέτη που επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ γίνεται και σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες για το 30ημερο από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορωνοϊού και η διακύμανση των τιμών του, ο αριθμός Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας.

Γίνεται επίσης σύγκριση του μέσου όρου του αριθμού Rt του τελευταίου 30ημερου με τον αντίστοιχο του προηγούμενου 30ημερου.

Από τον παρακάτω Πίνακα 1 προκύπτει ότι σε σχέση με το προηγούμενο 30ημερο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η ίδια και η επιδημία διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με κρατούντα η πορεία του κορονοϊού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα για όλο το μήνα Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορoναϊού στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου είναι 1,10, ενώ το προηγούμενο αντίστοιχο 30ημερο από 10 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου ήταν 1,11.

Η διακύμανση τιμών του Rt ήταν από 0,97 έως 1,24, η τιμή του στις 9 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01 και ο βαθμός αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων πανελλαδικά ήταν 67%.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον Πίνακα 1 για τους Νομούς της χώρας μας το τελευταίο 30ημερο είναι:

Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Νομοί Ημαθίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,25) έχουν οι Νομοί Πέλλας, Σάμου, Εύβοιας, Λακωνίας, Αχαΐας και Τρικάλων.

Οι γειτονικοί δήμοι που έχουν τα ρεκόρ

-Τον καλύτερο Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Πέλλα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Σάμος, η Πιερία και η Λακωνία, ενώ τον χειρότερο Rt (μεγαλύτερο του 2) και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν το Κιλκίς, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κορινθία, η Κοζάνη και η Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέλλα και η Ημαθία που έχουν την χειρότερη και την καλύτερη επίδοση στο δείκτη Rt είναι γειτoνικοί δήμοι.

Ποιοι Δήμοι έπιασαν τα όρια

-Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν η Λέσβος, η Λακωνία, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Κορινθία και η Ζάκυνθος, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2,50) εμφάνισαν η Πέλλα, η Λακωνία, η Λέσβος, η Σάμος, το Κιλκίς, η Καστοριά και η Ηλεία.

-Ενώ κάποιοι Νομοί εμφανίζουν πάρα πολλά ημερήσια κρούσματα, οι Νομοί αυτοί έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το αριθμό Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Αττική που έχει τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, έχει μέσο όρο Rt 1.13, αριθμό Rt στις 9 Οκτωβρίου 0.90 και ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων 70%, πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους Νομούς με πολύ λιγότερα ημερήσια κρούσματα.

Που ανέβηκε και που έπεσε ο δείκτης Rt

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι Νομοί Ηρακλείου, Ημαθίας, Ζακύνθου, Πιερίας και Σερρών, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στους Νομούς Κέρκυρας, Σάμου, Έβρου, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πέλλας και Ροδόπης.

Ο Πίνακας-2 με τις Περιφέρειες

Στον παρακάτω Πίνακα 2 αποτυπώνεται η εξέλιξη του κορωνοϊού το τελευταίο 30ημερο στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο βελτιώνονται, δύσκολα στη Στερεά Ελλάδα

Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,20) έχουν οι Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

-Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν στις 9 Οκτωβρίου αριθμό Rt μικρότερο του 1 και ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων μεγαλύτερα του 69%, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες.

-Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2) εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

-Από τις 13 Περιφέρειες, οι 6 βελτιώθηκαν και οι 7 χειροτέρεψαν.

-Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

Έθνος