Πρώτη σε κρούσματα η Καστοριά τις τελευταίες 2 βδομάδες – 106 τον Οκτώβριο – [πίνακας]

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορωναϊός τον μήνα Οκτώβριο στην Καστοριά, τα κρούσματα αυξάνονται κάθε μέρα και οι ειδικοί ανησυχούν για το τι πρόκειται να συμβεί τον χειμώνα, αν τώρα που ακόμη ο καιρός είναι καλός, καταγράφονται τόσες μολύνσεις καθημερινά. Τις Κυριακές ανακοινώνεται μικρός αριθμός κρουσμάτων, καθώς τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τα χθεσινά 10 κρούσματα για την Π.Ε. Καστοριάς και 33 κρούσματα για την Π.Ε. Κοζάνης.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες καταγράφει ποσοστό μικρότερο από το 4% του πληθυσμού θετικό στον κορωνοϊό. Ολες οι άλλες χώρες βρίσκονται στο επόμενο, υψηλότερο επίπεδο με ποσοστό θετικότητας πάνω από το 4%. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους (τεστ) κορωνοϊού, η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια θέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: διενεργούνται περισσότερα από 300 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να δηλώνει λιγότερα τεστ.

Στην Κοζάνη είχε σημάνει συναγερμός από την αρχή Οκτωβρίου λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (την ημέρα που μπήκε στο επίπεδο 4 είχε 159 κρούσματα ανά 100.000 κατ.), της συνεχούς αυξητικής πορείας των νέων ασθενών, της εκτεταμένης διασποράς και κυρίως των δεκάδων διάσπαρτων εστιών κορωνοϊού (clusters).

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο όριο για το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, καθώς η δυναμική των κρουσμάτων είναι υψηλή και αν δεν ανακοπεί θα οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα στο επόμενο lockdown της χώρας.

Στην επίσης επιβαρυμένη Καστοριά, τα στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες των ενεργών κρουσμάτων δείχνουν τον κρίσιμο ρόλο των νέων στη μετάδοση του κορωνοϊού. Το 40% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων είναι ηλικίας 20-29 χρόνων. Τα άτομα ηλικίας 30-50 χρόνων «συμμετέχουν» στην επιδημία με ποσοστό 30% επί των κρουσμάτων.

Η Καστοριά μετά τα 10 χθεσινά κρούσματα, έφτασε στα 210,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τις τελευταίες 14 ημέρες και βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κοζάνη με αύξηση των κρουσμάτων και στην τρίτη θέση τα Ιωάννινα.

Από την έναρξη της πανδημίας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Δυτική Μακεδονία έχουν ανέλθει στα 1030 από τα οποία το 62% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην Π. Ε. Κοζάνης, με 637 θετικά δείγματα, το 30% στην Π.Ε.Καστοριάς με 307 κρούσματα, το 4% στην Π.Ε.Φλώρινας, όπου έχουν διαπιστωθεί 45 άτομα θετικά στην Covid-19 και το 4% στην Π. Ε.Γρεβενών, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 41 κρούσματα κορονοϊού.