Θεσσαλονίκη: Αυξημένη επιφυλακή, αλλά όχι νέα μέτρα

Παραμένει προς το παρόν στο επίπεδο συναγερμού 2 ο νομός Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Στο επίπεδο συναγερμού 2 παραμένει ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίσθηκε πριν από λίγο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Κώστα Ζέρβα. Προς το παρόν αποφασίσθηκε να μην ληφθούν νέα αυστηρότερα μέτρα, αλλά να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ίδη ισχύοντα.

Ήδη, την ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στην πόλη, όσο και στο νομό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους. Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.