“Σκαρφαλώνει” η Καστοριά στη λίστα με τα κρούσματα – [πίνακας]

Στη δυσάρεστη πρώτη θέση, αναλογικά με τον πληθυσμό της, βρίσκεται η Καστοριά από την Παρασκευή (16/10), αφού μόνο τις τελευταίες 9 μέρες καταγράφηκαν 105 κρούσματα και στο σύνολο τον μήνα Οκτώβριο έχουμε 116 καταγεγραμμένα κρούσματα, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Όπως είχε εξηγήσει ο Ν. Χαρδαλιάς, σε παλιότερη συνέντευξη, υπάρχει ένας σύνθετος αλγόριθμος για την κατάταξη μίας περιοχής στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) και μία από τις παραμέτρους είναι τα κρούσματα ανά 100.000. Υπάρχει ένα όριο που έχει θέσει η ΕΕ και είναι το «150», για τις τελευταίες 14 ημέρες.

Την ημέρα που μπήκε η Κοζάνη στο “επίπεδο 4” είχε ξεπεράσει αυτό το όριο φτάνοντας στα 159,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Βέβαια στον σύνθετο αλγόριθμο υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως η συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων,  η εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα κ.α.

Η Καστοριά έχει περάσει αυτό το όριο από την περασμένη Παρασκευή (16/10) όταν έφτασε στο 156,9.

Παρόλο που τις δύο τελευταίες μέρες ανακοινώνεται σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων (5 σήμερα και 5 χθες), στο σύνολο των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών, η Καστοριά συνεχίζει να σκαρφαλώνει στον πίνακα. Και αυτό γιατί πριν από δύο εβδομάδες τα κρούσματα ήταν ελάχιστα έως μηδενικά, οπότε και τα πέντε κρούσματα είναι αρκετά για να ανεβάσουν το σύνολο των τελευταίων 14 ημερών.

Σήμερα μετά και την ανακοίνωση των πέντε κρουσμάτων η Καστοριά ξεπερνάει κατά πολύ το όριο, φτάνοντας στα 226,54 κρούσματα ανά 100.000 κατoίκους, με 114 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες.