Σύστημα “ακορντεόν” και επιχειρήσεις “καρουζέλ” της ΕΛΑΣ για τον συνωστισμό στις πλατείες

Η ΕΛ.ΑΣ. μπαίνει σε «κόκκινο» συναγερμό για να επιβλέψει την τήρηση των μέτρων, καθώς η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Κύριο πρόβλημα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, καθώς τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους συνεχίζονται. Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ. θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα «πίεσης – αποσυμπίεσης», το λεγόμενο «ακορντεόν».

Το σύστημα «ακορντεόν»

Στην εφαρμογή, περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους, σε όλη τη χώρα. Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση εφόσον χρειαστεί.

Παράλληλα, θα προχωρούν σε προληπτική κατάληψη παρουσίας στις πλατείες, δηλαδή θα υπάρχει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιδρούν, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, καθώς και προσαγωγές όπου κριθεί αναγκαίο. Τελικό στάδιο του σχεδίου, αν κριθεί απαραίτητο, είναι η απώθηση με ήπια μέσα.

Επιχειρήσεις «καρουζέλ»

Από την ΕΛ.ΑΣ., θα υπάρχουν καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις ή και τέσσερις περιοχές από το πρωί ως το βράδυ στις «κόκκινες» πλατείες και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει ΣΚΑΪ, να υπάρχει αστυνομική παρουσία στις «κόκκινες» πλατείες και πριν από τα μεσάνυχτα, με σκοπό να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που συνεχίζονται, κυρίως στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εξάλλου, την Τετάρτη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε την «εξόρμηση» της ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσιους χώρους, τονίζοντας πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται για να σταματήσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού, κυρίως στις πλατείες από τους νέους.

«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτόν τον μεγάλο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπό τους, όσοι αγαπάνε την πόλη, φοράνε μάσκα. Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς.

Είναι βέβαιο ότι και τώρα μπορεί με τις δράσεις της και την ευθύνη των πολιτών της να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει καμιά διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε έστω τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων».