Τα παιδιά που γράφουν με το χέρι και όχι με το πληκτρολόγιο μαθαίνουν καλύτερα

Αποτελέσματα από παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μαθαίνουν περισσότερα και θυμούνται καλύτερα, όταν γράφουν με το χέρι. Τώρα μια άλλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το ίδιο: η επιλογή της γραφής με το χέρι αντί της χρήσης πληκτρολογίου μας προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

Η καθηγήτρια Van der Meer και οι συνάδελφοί της το διερεύνησαν πολλάκις, ξεκίνησαν από το 2017 μέχρι και φέτος, το 2020. Το 2017, εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 20 μαθητών. Τώρα η ομάδα δημοσίευσε μια έρευνα κατά την οποία μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 12 νέων ενηλίκων και 12 παιδιών.

Είναι η πρώτη φορά που παιδιά συμμετέχουν σε μια τέτοια έρευνα. Και οι δύο έρευνα διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας 250 ηλεκτρόδια με ευαίσθητους αισθητήρες, που κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, καθώς έγραφαν επί 45 λεπτά με το χέρι ή πληκτρολογούσαν στον υπολογιστή.

Ο εγκέφαλος παράγει ηλεκτρικές ώσεις όταν είναι ενεργός. Οι αισθητήρες στα ηλεκτρόδια είναι πολύ ευαίσθητοι και αντιλαμβάνονται την ηλεκτρική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος τόσο των παιδιών όσο και των νέων ενηλίκων ήταν πολύ πιο δραστήριος στη διάρκεια της γραφής με το χέρι από ό,τι κατά την πληκτρολόγηση.

«Η χρήση στυλό και χαρτιού δίνει στον εγκέφαλο περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρήσει τις λεπτομέρειες και τις αναμνήσεις. Η γραφή με το χέρι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα στα κιναισθητικά μέρη του εγκεφάλου. Ενεργοποιούνται πολλά αισθήσεις με την πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί· βλέπουμε τα γράμματα και ακούμε τον ήχο του στυλό καθώς γράφουμε. Αυτές οι εμπειρίες δημιουργούν επαφή ανάμεσα σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου και «ανοίγουν την όρεξη» του εγκεφάλου να μάθει και να θυμάται. Και οι δύο (ενήλικες και παιδιά) μαθαίνουν καλύτερα, αλλά και θυμόμαστε καλύτερα», αναφέρει και σχολιάζει η Van der Meer.

Η ίδια πιστεύει ότι η δική της άλλα και άλλες έρευνες θα εμπνεύσουν τα παιδιά και τους γονείς ώστε να δώσουν ξανά στη γραφή με το χέρι τη θέση που της αξίζει στη διαδικασία μάθησης.

neurosciencenews