Κοζάνη: Αρνητικό το αποτέλεσμα για αφρικανική πανώλη στο νεκρό αγριογούρουνο

Αρνητικό το αποτέλεσμα των εξετάσεων για Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, όπως έκανε γνωστό ο Κυνηγητικός Σύλλογος Κοζάνης, λήγοντας έτσι και τον συναγερμό για την περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, ανακοινώθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν στον νεκρό αγριόχοιρο που βρέθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στην περιοχή της κοινότητας Αυγής Κοζάνης. Ο αγριόχοιρος δεν νοσούσε από Α.Π.Χ..

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Ευχάριστα τα νέα που ανακοινώθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν στον νεκρό αγριόχοιρο που βρέθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στην περιοχή της κοινότητας Αυγής Κοζάνης. Ο αγριόχοιρος δεν νοσούσε από Α.Π.Χ.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κατάσταση και είναι θετικό πως η χώρα μας παραμένει ακόμα εκτός του χάρτη των μολυσμένων περιοχών.

Όσον αφορά την Α.Π.Χ να θυμίσουμε, ότι είναι ένας ιός υψηλής μεταδοτικότητας και με μεγάλη ανθεκτικότητα. Μεταδίδεται με τα ούρα, με τα τρόφιμα, με τα έντομα κ.α. Στο περιβάλλον αδρανοποιείται εντός ολίγων ωρών σε θερμοκρασίες άνω των +30oC, επιβιώνει δύο εβδομάδες στους +20oC και έως δεκαπέντε χρόνια σε κατεψυγμένα πτώματα (ευνοείται δηλαδή από της χαμηλές θερμοκρασίες). Στην οξεία και υπεροξεία του μορφή η θνησιμότητα είναι 90-100%. Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά ούτε και εμβόλιο.

Σε χοιροτροφικές μονάδες ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του είναι μέσω προγραμμάτων εκρίζωσης, καραντίνα και σφαγή όλων των ζώων. Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να απολέσει ζωικό κεφάλαιο 350.000 ζώων.

Για το κυνήγι και τους άγριους πληθυσμούς σε κάποιες βαλκανικές χώρες προτάθηκε από τα αρμόδια υπουργεία η εξόντωση του 90% του συνολικού πληθυσμού και με την συμμετοχή του στρατού.

Στην Ελλάδα σε περίπτωση κρούσματος, γίνεται εφαρμογή των Εθνικών και Κοινοτικών μέτρων αντιμετώπισης που προβλέπει καραντίνα και απαγόρευση κάθε υπαίθριας δραστηριότητας σε ακτίνα τριών, πέντε ή δέκα χιλιομέτρων.

Ο κυνηγετικός κόσμος βρίσκεται σε εγρήγορση, συμβάλλοντας ουσιαστικά μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας στην διαφύλαξη των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων αλλά και της εθνικής οικονομίας κατ’ επέκταση.

Ευχαριστούμε όλους τους κυνηγούς για τη συνεργασία τους με τους Συλλόγους.

Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης