Τι σχέση έχει ο σύντροφός σας με την δική σας καρδιαγγειακή υγεία

Χέρι-χέρι δείχνουν να «βαδίζουν» στα ζευγάρια οι συμπεριφορές και οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Διαβάστε τι διαπιστώνει μεγάλη βρετανική μελέτη

Παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το κάπνισμα, οι ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής άσκηση, μπορεί να φαίνονται «προσωπική υπόθεση», όμως στο γάμο και τη συμβίωση τα πρότυπα και μοτίβα συμπεριφοράς του ενός συντρόφου μπορεί να συνδέονται έντονα με τα πρότυπα του άλλου επηρεάζοντας καταλυτικά την υγεία και των δύο.

Όταν οι συμπεριφορές, και δη οι αρνητικές, συμβαδίζουν αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ζευγάρι να μοιράζεται και κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποτυπώνει νέα μελέτη υπό την αιγίδα ερευνητών του Brigham and Women’s Hospital που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Η ανάλυση δεδομένων για πάνω από 5.000 ζευγάρια (10.728 άτομα) που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα κατέδειξε συγκεκριμένα ότι σε ό,τι αφορά το 79% των ζευγαριών αμφότεροι οι σύντροφοι ανήκαν στην κατηγορία της κακής καρδιαγγειακής υγείας, με τους περισσότερους να μοιράζονται ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μην ασκούνται επαρκώς.

Πρόκειται για ευρήματα που ωθούν τους υπογράφοντες να καλέσουν σε στοχευμένες πλέον παρεμβάσεις για τα ζευγάρια ή και ολόκληρη την οικογένεια όσον αφορά τη θωράκιση της καρδιαγγειακής υγείας.

Παράλληλα, τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να αναλογιστούν πώς η δική τους υγεία και συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων με τους οποίους συμβιώνουν.

«Γνωρίζουμε πολλά για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου για τα άτομα, αλλά όχι για τα ζευγάρια» δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης Samia Mora του Τμήματος Προληπτικής και Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital.

«Περιμέναμε να δούμε κάποιους κοινούς παράγοντες κινδύνου, αλλά αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρήσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών ανήκε σε κατηγορία μη ιδανικής συνολικής καρδιαγγειακής υγείας» επισημαίνει η ίδια.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους μετέχοντες στις κατηγορίες ιδανικής, ενδιάμεσης ή κακής καρδιαγγειακής υγείας στη βάση επτά παραγόντων κινδύνου και συμπεριφοράς: Κάπνισμα, δείκτης μάζας σώματος, σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, ολική χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και γλυκόζη νηστείας. Η ομάδα έδωσε σε κάθε συμμετέχοντα μία συνολική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας αφότου τα σχετικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν μέσω ερωτηματολογίων, εξετάσεων και διαγνωστικών τεστ.

Όταν εξετάστηκαν μεμονωμένα, οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανήκαν στην ιδανική κατηγορία για τρεις παράγοντες κινδύνου και συμπεριφορές: Κάπνισμα (δεν είχαν καπνίσει ποτέ), ολική χοληστερόλη (<200 mg/dL) και γλυκόζη νηστείας (<100 mg/dL). Ωστόσο, πάνω από το ένα τέταρτο εξ αυτών ανήκε στις αδύναμες κατηγορίες ως προς τον δείκτη μάζας σώματος, την άσκηση και τον γενικό δείκτη καρδιαγγειακής υγείας. Μόνο το 12% των ατόμων ανήκε στην ιδανική κατηγορία καρδιαγγειακής υγείας.

Όταν, όμως, και οι δύο σύντροφοι εξετάστηκαν συνδυαστικά, αποδείχθηκε ότι περισσότερα από τα μισά ζευγάρια μοιράζονταν το σύνολο των παραγόντων κινδύνου και συμπεριφοράς, καθώς και τη συνολική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας. Όταν ο ένας σύντροφος ανήκε στην ιδανική κατηγορία, ήταν πιο πιθανό να ανήκει στην ιδανική κατηγορία και ο δεύτερος για όλους τους παράγοντες εκτός από την ολική χοληστερόλη.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το 79% ζευγαριών προέκυψε ότι ανήκαν αμφότεροι στη μη ιδανική κατηγορία ως προς τη βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας, κυρίως λόγω ανθυγιεινής διατροφής και ανεπαρκούς άσκησης.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν ο ένας σύντροφος σταματούσε το κάπνισμα, έχανε βάρος, αύξανε τη σωματική του δραστηριότητα ή βελτίωνε τη διατροφή του, ήταν πιο πιθανό να τον ακολουθήσει και ο άλλος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου παρακολούθησης των μετεχόντων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η υγεία των ζευγαριών, οι παράγοντες κινδύνου και τα πρότυπα συμπεριφοράς παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα συνολικά.

Πέραν από μέτριες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη νηστείας, η ερευνητική ομάδα δεν εντόπισε σημαντικές αλλαγές ως προς τους παράγοντες κινδύνου.

ygeiamou