Αγρότες σε αναμονή ή η κλήση σας προωθείται;;;

Από μήνα σε μήνα πάει τους αγρότες – μηλοπαραγωγούς  ο ΕΛΓΑ και κάποια κατά τόπους κυβερνητικά στελέχη για την καταβολή του 30% της αποζημίωσης του παγετού του 2017.

Αγανακτισμένοι και δίχως καμία ελπίδα οι αγρότες, που βλέπουν να τους κοροϊδεύουν, με την καταβολή των αποζημιώσεων τους, για την περσινή χρονιά.

Ήδη από τον Ιούλιο, κάποιοι τους υπόσχονταν ότι θα πάρουν το υπόλοιπο 30% και αν και πέρασε ο Αύγουστος,  λεφτά στους λογαριασμούς τους δεν βλέπουν.

Η οικονομική ασφυξία είναι τεράστια λόγου και του καταστροφικού παγετού του 17’ αφού οι περισσότεροι μηλοπαραγωγοί είχαν μεγάλα ποσοστά ζημιάς, που ακόμα κ με την αποζημίωση (70% ), δεν έφτανε να πληρώσουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή (αγροτικά εφόδια, καύσιμα και αλλά).

Αυτήν την περίοδο γίνονται οι εκτιμήσεις και για τις ζημιές του φετινού χαλαζιού που έπληξε ένα μικρό κομμάτι της  περιοχή μας. Οι σκέψεις των παραγωγών, είναι ότι δεν μπορούν να περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να πληρωθούν, όταν η εφορία τους ζητάει εδώ και τώρα φόρους, ΕΦΚΑ, ΕΜΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος και τόσους άλλους φόρους, χωρίς το ίδιο το κράτος να είναι συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις.

Ας μας πει κάποιος αρμόδιος, επίσημα αυτή την φορά, ΠΟΤΕ θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τα μήλα και την υπόλοιπη φυτική παραγωγή;

Γκαλίτσας Θεόδωρος
Γεωπόνος ΤΕ