Τo σπιτικό rapid test είναι γεγονός – Δίνει αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά

Το πρώτο rapid test που θα μπορούμε να κάνουμε μόνοι στο σπίτι ενέκρινε ο FDA, ο αμερικανικός ΕΟΦ σαν να λέμε, με τη διαδικασία fast track.

Το γρήγορο τεστ κορωνοϊού μιας χρήσης, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 30 μόλις λεπτά, κατασκεύασε και κατέθεσε για έγκριση στον FDA η εταιρεία Lucira Health. Το τεστ είναι κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών.

Μέχρι τώρα, ο FDA έχει εγκρίνει διαγνωστικά τεστ που επέτρεπαν σε κάποιον να συλλέξει δείγμα μόνος του, το οποίο όμως μετά θα έπρεπε να αποσταλεί σε κάποιο διαγνωστικό εργαστήριο για ανάλυση. Η καινοτομία του νέου τεστ είναι ότι το αποτέλεσμα βγαίνει επιτόπου –περίπου όπως στα τεστ εγκυμοσύνης.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης που υποψιάζεται πως έχει συμπτώματα Covid-19 είναι να πάρει δείγμα από τη μύτη του, και εν συνεχεία να περιμένει για 30 λεπτά.

Το τεστ που λέγεται «Lucira Covid-19 All-In-One Test Kit» μπορεί να χρησιμοποιηθεί, βέβαια και σε νοσοκομεία και ιατρεία. Για παιδιά κάτω των 14 ετών, η εταιρεία διευκρινίζει πως το τεστ θα πρέπει να γίνεται από ειδικό.

Αν και οι θετικές ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες του πλανήτη για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα τεστ εξακολουθούν να αποτελούν βασικό παράγοντα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε προληπτικά με όσους αναπτύσσουν τεστ για να υποστηρίξουμε τη διαθεσιμότητα περισσότερων επιλογών στο σπίτι», δήλωσε ο Jeff Shuren, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA.