Zάεφ: Η γλώσσα και η ταυτότητά μας θα είναι για πάντα μακεδονικές

Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις των Wikileaks ότι τα Σκόπια για πάνω από δέκα χρόνια προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έστειλε νέο μήνυμα.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διά παντός μακεδονική», είπε ο κ. Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο, μερικές εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε στους συμπολίτες του ότι, όπως είχε πει κάποτε ο Σκοπιανός ποιητής Blaže Koneski, «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους».

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διά παντός μακεδονική», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

Αισιόδοξος για το δημοψήφισμα ο Ντιμιτρόφ

Βέβαιος για την αίσια έκβαση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ εμφανίζεται την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ της χώρας. «Είμαι σίγουρος ότι το επικείμενο δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο, καθώς οι πολίτες της “Μακεδονίας” πάντοτε λαμβάνουν σοφές αποφάσεις, όταν η χώρα τους βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και με γενναιότητα τα προβλήματα κι ως εκ τούτου καταφέρουμε να επιλύσουμε μια διαφορά που κρατούσε τη χώρα μας πίσω για περίπου τρεις δεκαετίες και να ανοίξουμε τις πόρτες στο μέλλον. Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η σταθερότητά μας, η ασφάλεια, η ευημερία μας και η πρόσβαση στο καλύτερο διαθέσιμο μεταρρυθμιστικό εργαλείο, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η λύση είναι εδώ και εναπόκειται σ’ όλους εμάς ως πολίτες να επιλέξουμε να κινηθούμε προς το μέλλον και την ενσωμάτωση ή προς τα πίσω στην απομόνωση. Δεν υπάρχει εναλλακτική στο δρόμο προς τα εμπρός», είπε ο Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Μογκερίνι: «Να μη χαθεί η ευκαιρία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Μήνυμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ να αδράξουν την ευκαιρία στο επικείμενο δημοψήφισμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στέλνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Να τονίσω κάτι σαφώς: αυτές οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χαθούν- αυτή η χρονιά είναι σημαντική. Δεν κάνουμε παραχώρηση. Είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ», είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των πρέσβεων της ΕΕ. Όπως είπε, λίγο πριν το καλοκαίρι «γιορτάσαμε μαζί τη Συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ένα δημοψήφισμα στη χώρα που ελπίζω να γίνει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στα Βαλκάνια είναι σήμερα λίαν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σημείο αναφορά. Κι επιτρέψτε μου να πω σ’ όλους εκείνους που φοβούνται ότι άλλες δυνάμεις κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή: όπου είμαστε εμείς παρόντες, δεν υπάρχει χώρος για άλλους».

iefimerida.gr