Πιείτε κεφίρ και ρίξτε την πίεση

Μήπως το άγχος της πανδημίας σας αυξάνει την πίεση; Ηρεμήστε και πιείτε λίγο κεφίρ.

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα, το οποίο προκύπτει από τη ζύμωση οποιουδήποτε τύπου γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ. Λόγω των προβιοτικών του φαίνεται να ευεργετεί την υγεία του εντέρου, αντιμετωπίζοντας το φούσκωμα, τους κοιλιακούς πόνους και τη δυσκοιλιότητα, καθώς βοηθά στην ισορροπία της της μικροβιολογίας του εντέρου.

Σύμφωνα, όμως, με το Experimental Biology 2018 και με ερευνητές του Πανεπιστημίου Auburn της Αλαμπάμα, το κεφίρ μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, προωθώντας την επικοινωνία ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση σε κάποιους ανθρώπους. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, τα προβιοτικά, τα οποία αποτελούν ζωντανούς μικροοργανισμούς που ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, φαίνεται πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους προκύπτει κάτι τέτοιο είναι ακόμη ασαφείς.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vila Velha της Βραζιλίας, μελετώντας 3 γκρουπ ποντικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπειτα από εννέα εβδομάδες, τα ποντίκια του γκρουπ με υπέρταση που λάμβαναν κεφίρ παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα ενδοτοξινών, αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένη εντερική διαπερατότητα σε σχέση με το γκρουπ υπέρτασης που δεν δόθηκε κεφίρ.

Το υγιές έντερο φαίνεται πως επιτρέπει σε κάποιες ουσίες να περάσουν, ενώ δρα σαν εμπόδιο στα βλαβερά βακτήρια και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Το κεφίρ κατάφερε να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία σε 4 διαφορετικά βακτήρια του εντέρου και ενός ενζύμου στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητο για ένα υγιές νευρικό σύστημα, δείχνοντας ότι το νευρικό και το πεπτικό σύστημα συνεργάζονται για τη μείωση της υπέρτασης.

Μαζί, λοιπόν, με τη μείωση του αλατιού και τις υπόλοιπες συμβουλές του γιατρού σας, δοκιμάστε και την κατανάλωση κεφίρ για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και… καλή καρδιά.

clickAtLife