Πώς λειτουργεί το lockdown σε άλλες χώρες;

Δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε, αλλά δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν λέμε λοκντάουν. Το σύστημα με τα sms, ας πούμε, όσο και αν ψάξαμε δεν το βρήκαμε πουθενά. Κάποιοι συμπληρώνουν χαρτιά για να βγουν από το σπίτι, κάποιοι βασίζουν το όλο οικοδόμημα της σχέσης κράτους-πολίτη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη (σοκ) και το εφαρμόζουν όλο αυτό χωρίς κανενός είδους αποδεικτικό στοιχείο.

Επίσης, το να συναντήσεις τους φίλους σου σε πολλές χώρες είναι νόμιμο ακόμα και εν μέσω λοκντάουν, όπως και το να αράζεις σε δημόσιους χώρους χωρίς να πρέπει σώνει και καλά να το βαφτίσεις «σωματική άσκηση». Για να μην συζητήσουμε πόσο χαμηλότερα από τα δικά μας είναι τα πρόστιμα, σε χώρες με τριπλάσιους και τετραπλάσιους βασικούς μισθούς.

Αναλυτικά, έχουμε και λέμε.

Στην Αγγλία…

Κατ’ αρχάς, έχουν αυτό το μαγικό πράγμα που λέγεται social bubble, κοινωνική φούσκα δηλαδή, και λέει πως αν μένεις μόνος/η μπορείς να διαλέξεις άλλο ένα «νοικοκυριό» (ένα ζευγάρι φίλων, μια οικογένεια ή μια παρέα που μένει στο ίδιο σπίτι, ή απλά έναν φίλο που μένει επίσης μόνος) για να συναντιέστε είτε έξω είτε στα σπίτια ο ένας του άλλου, και να μην σαλτάρετε από τη μοναξιά όπως καλούνται να κάνουν οι άνθρωποι που μένουν μόνοι τους εδώ.

Μετά, μπορείς να συναντάς έναν/ μία φίλη τη φορά που δεν είναι κομμάτι του social bubble σου (αρκεί να μένετε σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ σας) σε πάρκα, παραλίες και λοιπούς δημόσιους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να αθλείστε. Η απόσταση των δύο μέτρων δεν ισχύει για ανθρώπους που μένουν μαζί ή που έχουν κάνει social bubble.

Άκου τώρα κι αυτό το απίστευτο: Το social bubble δεν το δηλώνεις κάπου, δεν χρειάζεσαι κανένα χαρτί να το αποδεικνύει, είναι απλώς προφορικό· αν σας σταματήσει αστυνομία και ρωτήσει λέτε απλά πως είστε social bubble και σας πιστεύει. Γενικώς, οι σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες του που λέγαμε στην αρχή δεν παύουν να μας εντυπωσιάζουν: Κανενός είδους χαρτί ή sms δεν χρειάζεται για να βγεις από το σπίτι σου, όλοι οι έλεγχοι της αστυνομίας γίνονται απλώς προφορικά.

Κατά τα λοιπά, μπαρ και εστιατόρια είναι κλειστά, σχολεία ανοιχτά, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από μια συγκεκριμένη ώρα δεν παίζει (αλλά takeaway μόνο μέχρι τις 22.00), μάσκες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, και αναλυτικοί κανόνες για τα πάντα –από το αν μετακομίζεις μέχρι το αν παντρεύεσαι, όρεξη να ‘χεις να διαβάζεις. Το πρόστιμο για κάθε παράβαση είναι 200 λίρες, και διπλασιάζεται σε κάθε επόμενη (το μάξιμουμ που μπορεί να φτάσει είναι 6.400).

Στη Γαλλία…

Δεν είναι τόσο ανθρωπιστές. Για την ακρίβεια, το λοκντάουν τους μοιάζει πολύ με το δικό μας –ίσως το λες και λίγο αυστηρότερο. Για να βγεις από το σπίτι συμπληρώνεις φόρμα σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, και οι λόγοι είναι πάνω-κάτω ίδιοι με τους δικούς μας: για δουλειά, να πας τα παιδιά στο σχολείο ή να τα πάρεις (σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοιχτά), φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες και σωματική άθληση. Η σωματική άθληση, μάλιστα, είναι αυστηρότατη: Μάξιμουμ ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι σου, το πολύ για μία ώρα, και μόνο με ανθρώπους που μένετε μαζί στο ίδιο σπίτι.

Εντυπωσιακό είναι ότι στους λόγους μετακίνησης περιλαμβάνεται η συμμετοχή σε πορεία –γιατί πολλά μπορείς να στερήσεις από τους Γάλλους, αλλά σίγουρα όχι το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει (υπήρχε όμως τον Οκτώβριο, πριν το γενικό λοκντάουν, και συζητιέται η επαναφορά της), το πρόστιμο για κάθε παράβαση είναι 135€.

Στην Κύπρο…

Όπως και στην Αγγλία, δεν υπάρχουν χαρτιά και sms, οι έλεγχοι γίνονται προφορικά (με την εξαίρεση της νυχτερινής κυκλοφορίας). Αυστηρό είναι το λοκντάουν σε δύο συγκεκριμένες επαρχίες, της Λεμεσού και της Πάφου, όπου είναι κλειστά εστιατόρια και μπαρ, ανοιχτά τα σχολεία πλην των Λυκείων. Σε δημόσιους χώρους (πάρκα, παραλίες κλπ) επιτρέπεται μόνο η άσκηση και μόνο ανά δύο άτομα, αλλά μπορείς να δεις τους φίλους σου στο σπίτι τους, ή να έρθουν αυτοί στο δικό σου, πριν τις 20.00 το βράδυ που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, αρκεί να είστε λιγότερα από 10 άτομα. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αυστηρότατη, βγαίνεις μόνο για δουλειά ή για γιατρό/ φαρμακείο, και μόνο με σχετική βεβαίωση ή αποδεικτικό στοιχείο.

Στην υπόλοιπη Κύπρο, η νυχτερινή απαγόρευση ξεκινά στις 23.00, εστιατόρια, καφέ και μπαρ είναι ανοιχτά ως τις 22.30, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις σε σπίτια και δημόσιους χώρους μέχρι 10 άτομα. Δες κι ένα πρωτότυπο: Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, φαρμακεία κλπ από την έναρξη λειτουργίας και μέχρι τις 10.00 το πρωί εξυπηρετούν μόνο ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Στην Ισπανία…

Ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με την περιοχή, καθότι η Ισπανία είναι χωρισμένη σε αυτόνομες κοινότητες, οι οποίες σε γενικές γραμμές κάνουν μόνες τα κουμάντα τους –πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα που ισχύουν π.χ. στη Μαδρίτη δεν ισχύουν και στη Βαρκελώνη ή τη Βαλένθια. Το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (η σύσταση από «τα κεντρικά» λέει από τις 23.00, αλλά η κάθε κοινότητα μπορεί να το προσαρμόσει μια ώρα πάνω-μια ώρα κάτω: Στη Μαδρίτη ας πούμε ισχύει από τα Μεσάνυχτα) και το όριο των έξι ατόμων στις συναθροίσεις τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

Σε πολλές περιοχές ισχύει η υποχρεωτική μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά και σταματάνε να σερβίρουν μία ώρα πριν ξεκινήσει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Μαδρίτη, πάρκα και δημόσιοι κήποι κλείνουν στις 22.00 το βράδυ. Χαρτιά, sms και λοιπές βλακείες δεν υπάρχουν.

Στο Βέλγιο…

Μπορείς να δεις τους φίλους σου σε εξωτερικούς χώρους, αρκεί να είστε μέχρι 4 άτομα, και να διατηρείτε απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ σας. Υπάρχει κι εδώ κάτι αντίστοιχο με το social bubble της Αγγλίας, που είναι ένα άτομο το οποίο ορίζεις ως «στενή επαφή» και μπορείτε να συναντιέστε σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, χωρίς την απόσταση του ενάμισι μέτρου. Αν μένεις μόνος/η, μπορείς να καλέσεις στο σπίτι την «στενή σου επαφή» και ένα ακόμα άτομο –απλά όχι και τους δύο ταυτόχρονα.

Καφέ και εστιατόρια είναι κλειστά, ντελίβερι γίνεται μέχρι τις 22.00, και αλκοόλ αγοράζεις από οπουδήποτε μόνο πριν τις 20.00. Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τα Μεσάνυχτα. Τα δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτά, όλοι οι άλλοι τηλεκπαίδευση. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού για όποιον είναι πάνω από 13 χρονών –παραδόξως όμως μπορεί να αντικατασταθεί και από κασκόλ ή άλλο ύφασμα που να καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Εννοείται πως χαρτιά, sms και άλλα τριτοκοσμικά είναι ανήκουστα.

in2life