Πιθανή παράταση στην… παράταση, τι θα κρίνει την άρση – Οι περιοχές που είναι στο “κόκκινο”

Η άρση του lockdown όπως όλα δείχνουν μάλλον θα αργήσει ενώ πιθανή φαντάζει μια παράταση στην… παράταση όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων.

Κρίσιμες για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων θα είναι οι επόμενες ημέρες ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ δεν είναι καθησυχαστικά καθώς ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να πιέζει το ΕΣΥ ενώ δυστυχώς οι νεκροί παραμένουν επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα 18 περιοχές είναι στο «κόκκινο», δημιουργώντας επιπλέον επιφυλάξεις για το επόμενο βήμα.

Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι δηλαδή η άρση του lockdown θα κριθεί βάσει των δεδομένων έστειλε τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, καθώς έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες ωστόσο, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Συνεπώς, στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» είχε αναφέρει και ο Στέλιος Πέτσας τις προηγούμενες ημέρες αναφέροντας ότι «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας».

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Ταυτόχρονα και οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή. Η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως δεν έχει πείσει απόλυτα τους επιστήμονες για το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Άλλωστε, εκτός από την μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων εξετάζουν και μία άλλη σειρά από δείκτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαργαλιάνος, το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα». «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.

«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε επίσης σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».

Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ανοιχτά για το άνοιγμά τους -τα σχολεία και την εστίαση- σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση 700.000 ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, αυτό θα γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς»

Παπαευαγγέλου: Ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.

«Η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία και επιφέρει κόπωση σε όλους. Να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορονοϊό» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι 18 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη. «Η Αττική δείχνει μείωση διαγνώσεων κατά 30% και η Θεσσαλονίκη κατά 20%. «Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχουν 18 περιοχές αυτή τη στιγμή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τον νομό Πιερίας. Οι 18 περιοχές αυτές που είναι στο «κόκκινο» τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.