Η απάντηση του Υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς στην “Τελευταία Ευκαιρία”

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς έλαβε απόφαση για τη μεταστέγαση των: 3ου ΓΕΛ, Εσπερινού ΓΕΛ και Εσπερινού Γυμνασίου. Σε συνέχεια αυτής της μεταστέγασης, το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς θα επεκταθεί με τη σειρά του στο χώρο του νυν 3oυ Λυκείου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει μεταξύ άλλων και η πρόταση του συνδυασμού «Τελευταία Ευκαιρία», η οποία αναρτήθηκε σε τοπικά sites. Ως εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου, νιώθω την ανάγκη να απαντήσω και να τοποθετηθώ ανάλογα στην παραπάνω ανάρτηση.

Αρχικά να δηλώσω ότι το ιστορικό παλιό 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς είναι ένα σχολείο με πλούσια ιστορία, σε μια γειτονιά στολίδι καταδικασμένη όμως σε εγκατάλειψη και διψασμένη για τόνωση και ζωντάνια, κοντά σε μια πλατεία σύμβολο της παραδοσιακής Καστοριάς και πράγματι αποτελεί ιδανικό χώρο για να εργαστούν εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην ανανέωση και τη στήριξη της γύρω περιοχής.

Από την άλλη πλευρά όμως, η εν λόγω πρόταση δε λαμβάνει υπόψη σημαντικούς παράγοντες, καθοριστικούς για την λήψη της ορθότερης απόφασης. Επιτρέψτε μου να περιγράψω όσο πιο σύντομα γίνεται κάποιες από τις παραμέτρους οι οποίες καθιστούν το εν λόγω κτίριο ακατάλληλο για την στέγαση του Μουσικού Σχολείου.

1. Οι ανάγκες του Μουσικού Σχολείου (Γυμνασίου και Λυκείου μαζί) σε αριθμό αιθουσών είναι τόσο μεγάλες, που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να επαρκέσουν οι αίθουσες του ανακαινισμένου παλιού Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, πέρα από τις 12 αίθουσες τμημάτων του σχολείου και των βοηθητικών αιθουσών που προβλέπονται για εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικής, κλπ) όπως σε όλα τα κοινά σχολεία, εμείς χρειαζόμαστε επιπλέον μεγάλες αίθουσες για τις ορχήστρες του σχολείου (κλασική και παραδοσιακή) και τις χορωδίες (έντεχνη και παραδοσιακή), αίθουσες για τη σίτιση και αίθουσες – studio για όλα τα ατομικά όργανα. Για παράδειγμα μόνο για το μάθημα του Υποχρεωτικού Πιάνου πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα τουλάχιστον 4 αίθουσες. Ας αναρωτηθούμε άραγε πόσες αίθουσες χρειάζονται για όλα τα άλλα όργανα. Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα από κάποιον που έχει πείρα από Μουσικά Σχολεία. Πόσα Κλασσικά, πόσα Παραδοσιακά και πόσα Μοντέρνα όργανα διδάσκονται κατά μέσο όρο στα άλλα Μουσικά Σχολεία και πόσα από αυτά μπορούν να διδάσκονται ταυτόχρονα ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών που διατίθενται. Εάν αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε σε ένα μικρότερο χώρο, αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις επιλογές των μαθητών σε λίγα μόνο ατομικά όργανα. Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως συνέπεια να εργάζονται λιγότερες ειδικότητες, να έχουμε φτωχότερες ορχήστρες, να μην ικανοποιούμε τις επιλογές και τις προτιμήσεις των μαθητών μας και να ανακόπτεται η πρόοδος και η εξέλιξή μας ως ένα Μουσικό σχολείο που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα μεγάλα, γνωστά και καταξιωμένα μουσικά σχολεία άλλων πόλεων.

2. Σαφώς και γίνεται να «κοπούν» κάποιες αίθουσες και να δημιουργηθούν μικρότερα studio, ωστόσο και πάλι δεν είναι αρκετές οι αίθουσες στο σχολείο στη Κουμπελίδικη.

3. Οι μαθητές του σχολείου μας σιτίζονται στο μεσημεριανό διάλειμμα και απαιτείται χώρος ικανός (αίθουσα ή αίθουσες) για σίτιση περίπου έως 220-250 ατόμων (όσων δηλαδή υπολογίζουμε να φτάσει το σχολείο μας σε πλήρη ανάπτυξη).

4. Οι μαθητές μας δεν είναι μόνο από την πόλη της Καστοριάς αλλά από όλον τον νομό και από όμορους νομούς. Η προσέλευσή τους λοιπόν με μέσα μεταφοράς είναι πολύ πιο δύσκολη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου η πρόσβαση είναι σαφώς δυσκολότερη από ό,τι στη Χλόη. Επιπλέον οι μαθητές μας είναι ανήλικοι και πολύ περισσότεροι σε αριθμό από τους μετακινούμενους μαθητές των εσπερινών σχολείων.

5. Η πλατεία Ομονοίας και η πλατεία Κουμπελίδικης πράγματι «ενδείκνυται για μουσικές πρόβες των μαθητών αλλά και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας έτσι πολιτισμικά το ιστορικό κέντρο», όπως υποστηρίζει ο κ. Ταμήλιας. Ωστόσο, το Μουσικό Σχολείο ούτως ή άλλως συμμετείχε και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις όχι μόνο σε αυτές αλλά και σε κάθε πλατεία και δημόσιο χώρο, οι πρόβες όμως απαιτούν οπωσδήποτε και εγκαταστάσεις μέσα στο ίδιο το σχολείο.

6. Συμφωνώ απόλυτα ότι το ΕΝΕΕΓΥΛ αξίζει και πρέπει να έχει έναν κατάλληλο χώρο για μόνιμη στέγασή του, τέτοιο που να καλύπτει πλήρως τις αυξημένες ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του και των οικογενειών τους. Αυτό είναι χρέος μιας πολιτισμένης κοινωνίας να το εξασφαλίσει. Ωστόσο, ελπίζω αυτός ο χώρος να μην είναι το κτίριο όπου στεγαζόμαστε τώρα. Ο λόγος είναι ο εξής: Για να λειτουργήσουμε ως μουσικό σχολείο με όλες τις ανάγκες μας καλυμμένες, θα χρειαζόμαστε έναν αριθμό αιθουσών που κυμαίνεται από 40-50. Επειδή κατανοούμε ότι στη μικρή μας πόλη τέτοιο κτίριο δεν πρόκειται να βρεθεί, επιθυμία μας είναι να μας παραχωρηθεί ολόκληρο το κτίριο (τόσο ο χώρος του Μουσικού Σχολείου όσο και ο χώρος του 3ου Λυκείου), ώστε να προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό αυτό.

Θεωρώ ότι το σχολείο μας έχει ήδη προσφέρει πολλά στους μαθητές μας και στην τοπική κοινωνία και θα συνεχίσει να προσφέρει με τη ζωντανή παρουσία του. Σε καμία περίπτωση δε χαιρόμαστε να δημιουργείται αναστάτωση και αντιπαλότητες στην πόλη εξ αιτίας μας. Ευελπιστώ ότι οι συμπολίτες μας θα κατανοήσουν πως αν διεκδικούμε έναν μεγαλύτερο χώρο το κάνουμε αποκλειστικά και μόνο για την παροχή ποιοτικότερης μουσικής εκπαίδευσης των μαθητών μας και για την ανάδειξη του πολιτισμού μας και του τόπου μας με μεγαλύτερες και σπουδαιότερες εκδηλώσεις.

Ο Υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς
Κ. Ταμβάκης


Διαβάστε την πρόταση του συνδυασμού «Τελευταία Ευκαιρία» (ΕΔΩ)