Στην Ελλάδα το φάρμακο του Καστοριανού Τζ. Γιανκόπουλος

Σήμερα ή αύριο φτάνει στην χώρα μας το πρώτο από τα δυο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων από την φαρμακευτική εταιρία Regeneron. Θα ξεκινήσουν κλινικές δομικές άμεσα σε ελαφρά ασθενείς με κορονοϊό. Επικεφαλής της φαρμακευτικής είναι ο καστοριανός, Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Πριν από τα εμβόλια έρχονται και τα φάρμακα για τον κορονοϊό στην χώρα μας. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, σήμερα η αύριο έρχεται στην Ελλάδα για κλινική μελέτη το ένα από τα δυο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όπως πρόσθεσε θα ζητηθεί από ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – αλλά όχι σε βαριά κατάσταση – να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ότι πρόκειται για το φάρμακο της Regeneron στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες επιστήμονες.

Όσον αφορά την τιμή του ο Δ.Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, μίλησε και για το εμβόλιο της Pfizer και είπε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.