Με χρονόμετρο το SMS για click away – Σκέψεις για καταστήματα σε “κόκκινες” και “πράσινες” περιοχές

Σήμερα η εισήγηση των ειδικών – Δεν ανακοινώνεται, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, απαγόρευση κυκλοφορίας σε άλλους δήμους για ψώνια με click away ενώ μπαίνει χρονόμετρο στο SMS στο 13033 από Δευτέρα για να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού. – Ποια καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν με click away και ποια με click in shop

Δεν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας για ψώνια σε άλλους δήμους όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενώ, όπως τόνισε θα υπάρξει χρονικό περιορισμός στα SMS στο 13033 για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Ξεδιάλυνε τα θολά σημεία αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα. Προτεραιότητα στο άνοιγμα έχουν τα εποχικά καταστήματα, δηλαδή καταστήματα που πωλούν χαλιά αλλά και τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

«Οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν κόψει επιταγές, αν δεν δουλέψουν και τώρα καταστράφηκαν» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα τόνισε πως από Δευτέρα θα επιτρέπονται τα ψώνια και σε άλλους δήμους ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μην υπάρχει συνωστισμός, φωτογραφίζοντας κάποιου είδους χρονικού ορίου.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως γυμναστήρια δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα καθώς «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει όλο το γυμναστήριο καθώς εκεί τρέχεις και ιδρώνεις». Τέλος, άφησε ανοιχτό σε δεύτερο χρόνο να ανοίξουν και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Οι σκέψεις για τα καταστήματα σε «κόκκινες» και «πράσινες» περιοχές

Πιθανό είναι το σενάριο για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop σε περιοχές με πολύ χαμηλό φορτίο, κάτι που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση των ειδικών στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής, «δεν μπορούμε να κρατάμε δέσμιους καταστηματάρχες και να τους βυθίζουμε στην ανέχεια, συνολικά 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σε περιοχές που δεν έχουν κρούσματα».

Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό στις «κόκκινες» περιοχές να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το άνοιγμα της αγοράς. «Δε μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, η οποία δεν επιτείνει τη μετάδοση του ιού. Σε οποιοδήποτε άνοιγμα περιμένουμε την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πώς λειτουργεί το click in shop, ποια καταστήματα θα ανοίξουν

Το click away λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη φορά της εφαρμογής της, κάτι που ειδικοί και κυβέρνηση ελπίζουν κυβέρνηση πως θα γίνει και τώρα.

Για τα καταστήματα όπου αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τα ψώνια θα γίνονται με τη μέθοδο του click in shop, δηλαδή των αγορών εντός του καταστήματος κατάστημα με ραντεβού.

Το click in shop αναμένεται να χρησιμοποιηθεί:

  1. Σε καταστήματα ένδυσης
  2. Σε καταστήματα υπόδησης
  3. Σε κοσμηματοπωλεία

Η μέθοδος click in shop έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιταλία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με την μέθοδο αυτή, στα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κοσμηματοπωλεία, ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα αφού πρώτα κλείσει ραντεβού και να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Πώς λειτουργεί το click away

Ο πελάτης που θέλει να ψωνίσει με την μέθοδο click away, πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου, με την πληρωμή να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Όταν θα πηγαίνει ο πελάτης στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει μαζί του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Η μετακίνηση για το κατάστημα γίνεται μετά από την αποστολή sms μετακίνησης στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον. Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και αναστολή λειτουργίας.