Οδηγίες προστασίας Δικτύου Ύδρευσης από τον παγετό

Το χειμώνα είναι συχνό το φαινόμενο της χιονόπτωσης και του παγετού (χαμηλής θερμοκρασίας) με αποτέλεσμα να ανοίγουμε την βρύση μας και να μην ρέει νερό ή βγαίνοντας σε κάποιο εξωτερικό  χώρο να παρατηρούμε ότι οι σωληνώσεις της ύδρευσης έχουν σπάσει με συνέπεια την διαρροή νερού και τη δημιουργία πάγου.

Οι συμβουλές για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να έχετε νερό στο σπίτι σας είναι οι εξής:

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

– Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

– Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

– Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

– Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

– Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

– Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

– Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).

– Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

– Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

– Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Επιπλέον σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι η μόνωση δεν εξασφαλίζει την προστασία της παροχής από τον παγετό, θα πρέπει κατά τις νυχτερινές ώρες μία εσωτερική βρύση του ακινήτου να παραμένει ανοικτή κατά το ελάχιστο.

Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

– Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

-Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει διαρροή νερού στο δίκτυο υδρευσης σας πριν τον υδρομετρητή (ρολόι) καλέστε αμέσως την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο τηλ. 24670-62102

– Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

– Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Σε περιοχές όπου η κακοκαιρία είναι συχνό φαινόμενο απαιτείται μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου και οι προτεινόμενοι τρόποι είναι:

  • Η καλή μόνωση των εξωτερικών (αλλά και εσωτερικών σε κάποιες περιοχές) αγωγών.
  • Η δημιουργία ταπών εκκένωσης δικτύων για περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση θα καταστεί αχρείαστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η επιχωμάτωση των κύριων αγωγών καθώς και των εξωτερικών δικτύων.
  • Κατά διάρκεια του παγετού να διατηρήστε έναν κρουνό (βρύση) του δικτύου σας σταθερά ανοικτό με πολύ μικρή παροχή έτσι ώστε η συνεχόμενη ροή να αποτρέπει την αδρανοποίηση των μορίων του νερού άρα και το σχηματισμό πάγου. Σε περίπτωση που τυγχάνει να γνωρίζετε την όδευση του δικτύου ύδρευσης του χώρου σας εξασφαλίστε κυρίως τη συνεχόμενη ροή στα τμήματα που περνούν από ακάλυπτους χώρους, που είναι και πιο ευάλωτα στις θερμοκρασιακές μεταβολές.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση για την αποφυγή περιπτώσεων (πάγωμα παροχών ύδρευσης εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών) μπορείτε να ενημερωθείτε από το τμήμα βλαβών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όλες τις εργάσιμες ημέρες και
ώρες στο 24670-62102.