Τι πρέπει να ξέρετε για τα χρώματα της μπανάνας

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει την μπανάνα με το κίτρινο χρώμα, στην πραγματικότητα, όμως, η διατροφή με μπανάνες μπορεί να είναι πολύχρωμη! Είτε πράσινη, κίτρινη ή καφέ τα οφέλη της για τον οργανισμό είναι εκπληκτικά.

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το καλύτερο σημείο ωρίμανσης για να φάτε το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ; Πράσινη, κίτρινη ή καφέ; Η Chiquita που γνωρίζει την μπανάνα… απ’έξω κι ανακατωτά, μας ενημερώνει για να ξέρουμε πώς θα την καταναλώσουμε.

Μπορούμε να φάμε πράσινες μπανάνες;
Ναι! Μάλιστα, σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε τις μπανάνες πράσινες. Για παράδειγμα, στην Καραϊβική αποκαλούν τις πράσινες μπανάνες «σύκο της Καραϊβικής». Τις χρησιμοποιούν σαν λαχανικό και συνήθως τις κόβουν σε φέτες και τις προσθέτουν σε σαλάτες ή τις πολτοποιούν και φτιάχνουν πόριτζ.

Είναι οι πράσινες μπανάνες ωφέλιμες για τον οργανισμό;
Ναι, οι πράσινες μπανάνες έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Είναι καλύτερη πηγή φυτικών ινών από τις κίτρινες και βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου. Επιπλέον, στο πράσινο στάδιο της ωρίμανσης έχουν λιγότερα σάκχαρα, αλλά τη μέγιστη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

Ακόμη, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο πλούσια σε κάλιο φρούτα. Τα 100 γρ. περιέχουν περίπου 17,9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι οι κίτρινες (πιο ώριμες) μπανάνες καλές για την υγεία μας;
Ασφαλώς! Μια τέλεια, ώριμη, κίτρινη μπανάνα είναι το καλύτερο γρήγορο και εύκολο υγιεινό πρωινό. Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, η περιεκτικότητά τους σε άμυλο μετατρέπεται σε απλά, φυσικά και υγιή σάκχαρα (σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη). Σε συνδυασμό με τις διαλυτές ίνες, τα φυσικά σάκχαρα προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με μια ώριμη κίτρινη μπανάνα;
Αποτελεί ιδανικό σνακ πριν ή μετά την προπόνηση, για το ταξίδι και για να έχει κάποιος μαζί όπου κι αν βρίσκεται. Ας μην ξεχνάμε την αγαπημένη συνταγή όλων με την ταπεινή κίτρινη μπανάνα: Το υπέροχο μπανανόψωμο! Ακόμη, είναι φανταστική προσθήκη σε υγιεινά smoothies και πάνω από την βρώμη ή την γκρανόλα – το απόλυτο υγιεινό πρωινό.

Τι γίνεται με τις μπανάνες με καφέ κηλίδες; Είναι χαλασμένες;
Όχι! Όσο ωριμάζει η μπανάνα, στη φλούδα της αναπτύσσονται μικρές καφέ κηλίδες. Αυτές είναι γνωστές ως «γλυκές κηλίδες» και έχουν πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό. Αν ξεφλουδίσετε μια μπανάνα με καφέ κηλίδες, θα ανακαλύψετε ότι το φρούτο είναι ακόμη εντάξει, απλά λίγο πιο ώριμο και γλυκό απ’ ό,τι ήταν όταν η φλούδα του ήταν κατακίτρινη. Στην πραγματικότητα, όσο πιο πολλές καφέ κηλίδες υπάρχουν, τόσο πιο γλυκό είναι το φρούτο. Επομένως, μην πετάτε αυτές τις υπέροχες μπανάνες. Ακόμη και τόσο ώριμες είναι τέλειες για πολλές συνταγές.

Πώς μπορούν να καταναλωθούν οι καφέ μπανάνες;
Ακόμη και αν ξεχάσατε τις μπανάνες σας και έγιναν καφέ, μην ανησυχείτε, μπορείτε ακόμη να τις χρησιμοποιήσετε! Οι καφέ ή ακόμη και οι μαύρες μπανάνες είναι ιδανικές για να φτιάξετε μπανανόψωμο, smoothie μπανάνας και οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί ψήσιμο. Μπορείτε επίσης να τις καταψύξετε και να τις συνδυάσετε με γάλα και άλλα φρέσκα φρούτα για να φτιάξετε ένα πολύ εύκολο και νόστιμο υγιεινό παγωτό.

clickatlife