Πώς θα δηλωθούν οι αναστολές Ιανουαρίου με τα μαγαζιά ανοικτά – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Από σήμερα έως 31 Ιανουαρίου 2021 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μηνός Ιανουαρίου. Με πολύ προσοχή θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις και οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι ώστε να μην χρειαστούν υποβολές ορθών επαναλήψεων.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς κάποιοι δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

• Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)

• Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Ξεχωριστή υποβολή

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

Επαγγελματίες τέχνης

Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και την 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, από τις 19/1/2021 έως και 31/1/2021.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις

α) Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο του Παραρτήματος με τίτλο «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 121 του ν. 4764/2020». Η δήλωση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στην «ΕΡΓΑΝΗ», τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η καταβολή γίνεται εφάπαξ, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.

Ποσά αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Όσοι επανήλθαν στην εργασία τους από χθες και ήταν ήταν από 1η Ιανουαρίου μέχρι 17 Ιανουαρίου σε αναστολή θα λάβουν 303 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η ημερήσια αποζημίωση για που δικαιούται ο εργαζόμενος ανέρχεται σε 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής.
Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έχουν ως εξής ανάλογα με τις ημέρες αναστολών:

Για 30 ημέρες αναστολής 534 ευρώ
Για 29 ημέρες αναστολής 522 ευρώ
Για 28 ημέρες αναστολής 498 ευρώ
Για 27 ημέρες αναστολής 480 ευρώ
Για 26 ημέρες αναστολής 468 ευρώ
Για 25 ημέρες αναστολής 445 ευρώ
Για 24 ημέρες αναστολής 427 ευρώ
Για 23 ημέρες αναστολής 409 ευρώ
Για 22 ημέρες αναστολής 392 ευρώ
Για 21 ημέρες αναστολής 374 ευρώ
Για 20 ημέρες αναστολής 356 ευρώ
Για 19 ημέρες αναστολής 338 ευρώ
Για 18 ημέρες αναστολής 320 ευρώ
Για 17 ημέρες αναστολής 303 ευρώ
Για 16 ημέρες αναστολής 285 ευρώ
Για 15 ημέρες αναστολής 267 ευρώ
Για 14 ημέρες αναστολής 249 ευρώ
Για 13 ημέρες αναστολής 231 ευρώ
Για 12 ημέρες αναστολής 214 ευρώ
Για 11 ημέρες αναστολής 196 ευρώ
Για 10 ημέρες αναστολής 178 ευρώ
Για 9 ημέρες αναστολής 160 ευρώ
Για 8 ημέρες αναστολής 143 ευρώ
Για 7 ημέρες αναστολής 125 ευρώ
Για 6 ημέρες αναστολής 107 ευρώ
Για 5 ημέρες αναστολής 89 ευρώ
Για 4 ημέρες αναστολής 71 ευρώ
Για 3 ημέρες αναστολής 53 ευρώ
Για 2 ημέρες αναστολής 36 ευρώ
Για μία ημέρα αναστολής 18 ευρώ