Όλα τα μυστικά για τα κουρεμένα ενοίκια – Ποια τα λάθη και πως να τα αποφύγετε

Τα λάθη και οι παγίδες που καθυστέρησαν ή και στέρησαν στους ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις από τα κουρεμένα ενοίκια

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊου. Και ενώ τα πρώτα χρήματα από τις εκπτώσεις εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να μειώσουν προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν δει ακόμα κανένα ποσό και απ’ ότι φαίνεται θα αργήσουν να δουν ή ίσως και να μη δουν καθόλου.

Πρόκειται για περίπου 50.000 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, λόγω αναγκαστικής μείωσης των συμφωνηθέντων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης (δηλώσεις Covid), για έναν ή περισσότερους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, όμως οι διασταυρώσεις στις οποίες προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οδήγησαν τελικά στη μη εκκαθάριση ή και στην απόρριψη των υποβληθεισών δηλώσεων και στη μη συμπερίληψη των συγκεκριμένων ιδιοκτητών στον κατάλογο των δικαιούχων των εκπτώσεων φόρου.

Ποια τα λάθη – Τι διαπίστωσε η ΑΑΔΕ

1. Περιπτώσεις όπου τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και στις δηλώσεις COVID διέφεραν έστω και ελάχιστα, προκαλώντας ασυμφωνία κατά τη διασταύρωση που οδήγησε τελικά στη μη εκκαθάριση.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ και μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις μέχρι και 31 Ιανουαρίου αν θέλουν να λάβουν τις σχετικές εκπτώσεις.

2. Περιπτώσεις που είχαν δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια στις δηλώσεις COVID προβαίνοντας σε αναγκαστικές στρογγυλοποιήσεις δεκαδικών ψηφίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με τα κανονικά ενοίκια όχι κατά 40% όπως έπρεπε αλλά κατά 39,99% ή 39,98% που οδήγησε σε αυτόματη απόρριψη.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για να προβούν σε διορθώσεις των δηλώσεων τους και ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να λάβουν τα ποσά των εκπτώσεων φόρου που δικαιούνται.

3. Πολλές περιπτώσεις πολύ μικρών αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων που είχαν αναγράψει οι ιδιοκτήτες στις ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις Covid και στις δηλώσεις Ε9 για τα τετραγωνικά μέτρα των εκμισθούμενων ακινήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονταν στις δηλώσεις Covid δεν ήταν ίδια ακριβώς με τα τ.μ. που είχαν δηλωθεί στο Ε9 αλλά διέφεραν ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην εκκαθαριστούν τελικά οι δηλώσεις Covid.

4. Περιπτώσεις ιδιοκτητών που έλαβαν τα ποσά αλλά σημαντικά χαμηλότερα. ακόμα και κατά το ήμισυ και μάλλον ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει ημερομηνίες είσπραξης των ενοικίων στο μέσο του μήνα δηλαδή για παράδειγμα κάθε 15 του μηνός αντί για την 1η του μήνα με αποτέλεσμα το σύστημα Taxisnet κατά την εκκαθάριση να λαμβάνει υπόψιν όχι όλο το ποσό του ενοικίου αλλά το ήμισυ αυτού με αποτέλεσμα και η αποζημίωση να προκύπτει και αυτή μισή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάποια λάθη «πληρώνονται» κι έτσι χρήματα δεν θα λάβουν στους λογαριασμούς τους:

  • Όσοι έχουν ενοικιαστές που ψευδώς τους δήλωσαν ότι είναι δήθεν δικαιούχοι μείωσης ενοικίου. Δηλαδή περιπτώσεις που ο ενοικιαστής δεν υπάγεται στους λεγόμενους πληττόμενους ΚΑΔ οπότε δεν δικαιούται κούρεμα ενοικίου, αλλά ωστόσο προχώρησε συχνά αυτοβούλως, σε μείωση ενοικίου χωρίς πολλές φορές ο εκμισθωτής να ξέρει εάν υπάγεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Όσοι κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επεξεργασίας διαπιστώνεται ότι έχουν λάθη στις δηλώσεις τους. Αυτοί θα λάβουν σχετικά emails, για να προβούν σε διόρθωσή τους. Πρόκειται για λάθη που αφορούν ανακριβή χρήση ακινήτου, διαφορές στο ύψος του μισθώματος ή μη καταχώριση του ακινήτου στο E9.
  • Επίσης όσοι δεν έχουν δηλώσει στη σελίδα τους στο TAXISNET το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Αυτοί πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν άμεσα, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στην κεντρική σελίδα του TAXISΝΕΤ και πατώντας “Ο λογαριασμός μου ” και εν συνεχεία “Δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ”

Τι ισχύει για τις μειώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουάριου

Μείωση 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.
Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

Μείωση 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Μηδενική μείωση:

  • Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ.
  • Στα μισθώματα κατοικιών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.
  • Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων

Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50%, το οποίο είχε εξ αρχής διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και το Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Πώς θα εξασφαλίσουν την αποζημίωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι να προσέξουν από εδώ και πέρα

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες κατά την κατάθεση από δω και μπρος των δηλώσεων «covid 19» για τα κουρεμένα ενοίκια των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, καθώς όπως καταφάνηκε κι από τις πρώτες πληρωμές που έγιναν για τα ενοίκια του Νοεμβρίου δεν αποφεύγονται τα λάθη και οι παραλήψεις που τελικά στερούν τους ιδιοκτήτες από τις άμεσες καταβολές.

Συγκεκριμένα:

1. Προσοχή στις στρογγυλοποιήσεις
2. Προσοχή στα δεκαδικά
3. Προσοχή στις αναγραφές των ενοικίων τόσο στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης όσο και στις δηλώσεις COVID για να αποφευχθούν προβλήματα στις διασταυρώσεις
4. Προσοχή στις αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που αναγράφονται στις υποβληθείσεις δηλώσεις Covid και στις δηλώσεις Ε9 για τα τετραγωνικά μέτρα των εκμισθούμενων ακινήτων τους.

Να σημειωθεί, ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.