Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε.

Το ζήτημα νέων περιορισμών στις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ενωσης. Αιτία είναι ο φόβος για τη διασπορά του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γερμανική πλευρά έχει κυκλοφορήσει σχετική πρόταση. Μιλώντας στους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων προχθές το βράδυ, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να αποφύγει νέα μέτρα, αλλά αν δεν υπάρξει συντονισμός των κρατών-μελών για τον έλεγχο των κρουσμάτων, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να φτάσουμε στα άκρα», κλείνοντας τα σύνορα.

Ολλανδός διπλωμάτης, σύμφωνα με την Καθημερινή, δήλωσε χθες ότι «ίσως χρειαστεί να περιορίσουμε περαιτέρω τις μετακινήσεις, παρότι υπό φυσιολογικές συνθήκες είμαστε εντελώς εναντίον τέτοιων μέτρων». Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό επίπεδο κρουσμάτων πέρα από το οποίο θα επιβάλλονται lockdowns – χωρίς ωστόσο να αισιοδοξούν ότι αυτό μπορεί να συμφωνηθεί σήμερα.

Πιστοποιητικό

Στην τηλεδιάσκεψη θα γίνει και η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που τέθηκε επισήμως με την πρόσφατη επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και έχει έκτοτε αποσπάσει τη στήριξη αρκετών χωρών – και τον σκεπτικισμό άλλων.

«Δεν είναι ακόμα η ώρα για συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού», σημείωσε αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος, επικαλούμενος το πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και την επιστημονική αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση του ιού.

Από την πλευρά του, ο ίδιος Ολλανδός διπλωμάτης καλωσόρισε τη συζήτηση για το θέμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για μία δεύτερη χαμένη τουριστική σεζόν». Υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν πριν να λειτουργήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό για την άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, τόνισε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση στους επόμενους έναν – δύο μήνες, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης θα βρεθεί και το θέμα της αδειοδότησης νέων εμβολίων. Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή τεσσάρων κρατών-μελών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με την οποία ζητούν να ασκηθεί πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca όσο και μελλοντικών υποψήφιων σκευασμάτων, κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι για την Ε.Ε. «προέχουν η ασφάλεια και οι διαδικασίες». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του EMA για την AstraZeneca αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Τέλος, μεγάλη σημασία δίνεται από την Επιτροπή στο θέμα της παροχής δόσεων σε γειτονικές τρίτες χώρες. Οπως αναφέρεται, ο μηχανισμός Covax δεν αναμένεται να μπορέσει να προμηθεύσει τις χώρες αυτές πριν από το δεύτερο μισό του έτους – και εν τω μεταξύ η Κίνα και η Ρωσία προσφέρονται να καλύψουν το κενό, γεγονός που θα αποτελεί βαρύ διπλωματικό πλήγμα για την Ε.Ε.