Διατροφικά facts που θα σας εκπλήξουν

Ξέρατε ότι το μέλι διαρκεί για πάντα και ότι λίγο ξίδι στις τηγανιτές πατάτες τις κάνει πιο υγιεινές;

Το ξίδι βελτιώνει τις τηγανητές πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες μας παρέχουν γενναία δόση υδατανθράκων που απελευθερώνονται γρήγορα και εξίσου γρήγορα αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη στο μέλλον. Το ξίδι, όμως, μπορεί να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη της τηγανητής πατάτας, που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακές της θα απελευθερωθούν παρατεταμένα και θα αποκτήσουν μια πιο υγιεινή χροιά.

Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα έχει σχεδόν την ίδια ζάχαρη με ένα ποτήρι αναψυκτικό
Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα περιέχουν περίπου 10% ζάχαρη. Προφανώς η πορτοκαλάδα είναι πιο υγιεινή, καθώς αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, που είναι σημαντική για γερό ανοσοποιητικό, γερά ούλα, δέρμα, αλλά και φυλλικό οξύ, ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάμε ολόκληρο το φρούτο αντί για τον χυμό του.

Τα αμύγδαλα έχουν διπλάσιο ασβέστιο από το γάλα
Ανά γραμμάριο, αυτό είναι απολύτως αληθές. Συγκεκριμένα ο επίσημος οδηγός McCance and Widdowson’s Composition of Foods που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι 100 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν 240mg ασβέστιο, ενώ το ημι-αποβουτυρωμένο γάλα 2% έχει 120mg ανά 100 γραμμάρια. Συνήθως, βέβαια, πίνουμε γάλα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι καταναλώνουμε αμύγδαλα, αλλά μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Οι κόκκινες πιπεριές έχουν 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
Τα εσπεριδοειδή αποτελούν την πιο γνωστή πηγή βιταμίνης C, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα φρούτα και λαχανικά που μας χαρίζουν αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Μόλις μισή κόκκινη πιπεριά, γιοα παράδειγμα, μας παρέχει περισσότερη βιταμίνη απ’ όσο χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα.

Η σοκολάτα δεν προκαλεί ακμή
Η ακμή είναι αποτέλεσμα παραγωγής ορμονών και της επίδρασής τους στους σμηγματογόνους αδένες κι όχι τόσο του τι τρώμε. Μια διατροφή που δεν έχει ισορροπία μπορεί να πυροδοτήσει την κατάσταση, με την υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων υδατανθράκων να παίζουν ρόλο, αν και αυτό δεν έχει αποδειχτεί. Όπως δεν έχει αποδειχτεί και το ότι η σοκολάτα σχετίζεται με την ακμή και τα σπυράκια.

Μετά τα 30 τα οστά δεν δυναμώνουν ό,τι κι αν τρώτε
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σαρδέλες, τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα κ.ο.κ. είναι πολύ σημαντική μέχρι τα 30. Σε αυτή την ηλικία φτάνετε στη μέγιστη οστική πυκνότητα και ενώ η σωστή διατροφή και η άσκηση θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα οστά σας, η ισορροπία μετά από αυτή την ηλικία γέρνει περισσότερο προς την απώλεια οστικής πυκνότητας αντί για την αύξησή της.

Τα σκουρόχρωμα ποτά προκαλούν πιο έντονο hangover
Τα ποτά που έχουν υψηλά επίπεδα αρωματικών παραγόντων και άλλων χημικών, μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονο hangover. Γενικότερα, να θυμάστε ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι ένα αλκοολούχο ποτό, τόσο λιγότερα από τα παραπάνω χημικά περιέχει και έτσι το hangover είναι πιο ήπιο.

Μόλις ένα καρότο καλύπτει τη βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα
Ένα βραστό καρότο 80 γραμμαρίων παρέχει στον οργανισμό σας αρκετό βήτα καροτένιο, ώστε να παραχθούν 1480 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Προτιμήστε τα καρότα σας μαγειρεμένα, καθώς έτσι μαλακώνουν τα κυτταρικά τοιχώματα και επιτρέπουν την απορρόφηση περισσότερης βήτα-καροτίνης.

Το μέλι δεν λήγει ποτέ
Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα, χάρη στη μαγική του χημεία και την εργασία των μελισσών. Το νέκταρ των λουλουδιών αναμειγνύεται με τα ένζυμα των μελισσών, αλλάζοντας τη σύνθεσή του, αφού διαλύεται σε απλά σάκχαρα τα οποία εναποθέτουν οι μέλισσες στην κερήθρα. Η δράση ανεμιστήρα που δημιουργούν τα φτερά τους και τα ένζυμα από το στομάχι τους δημιουργούν ένα υγρό που έχει πολύ υψηλή οξύτητα και χαμηλή υγρασία –περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για ανάπτυξη βακτηρίων. Η επεξεργασία του μελιού προσθέτει ακόμη περισσότερα χρόνια στη ζωή του και αν σφραγιστεί σωστά, η υγρασία δεν απορροφάται και το μέλι παραμένει το ίδιο σε υφή και γεύση για πάντα. Το παλιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο, μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων.

Τα ζυμαρικά σε σαλάτα είναι λιγότερο παχυντικά από τα ζεστά
Τα ζυμαρικά, όπως και το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί, όταν μπαίνουν στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα, μέρος του άμυλού τους μετατρέπεται σε ανθεκτικό στην πέψη, κάτι που κάνει διαφορά στις θερμίδες, αφού δεν μπορούν να απορροφηθούν κανονικά. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που αν αποδεικνύουν ότι αυτό βοηθά στη δίαιτα, ωστόσο δεν χάνετε να το δοκιμάσετε –αρκεί να μην γεμίζετε τη σαλάτα ζυμαρικών σας με… μαγιονέζα.

clickatlife