Τροφές και ροφήματα που υπόσχονται να σας ζεστάνουν

Τυλιχτείτε τώρα με μια κουβέρτα και απολαύστε 7 τροφές που θα… ζεστάνουν το κοκαλάκι σας.

Τσάι τζίντζερ: ζεστό και καυτερό
Πριν φτιάξετε ένα κλασικό τσάι για να ζεσταθείτε –που είναι αδιαμφισβήτητα μια καλή επιλογή για τις κρύες μέρες- δώστε μια ευκαιρία στην πιπερόριζα και προσθέστε τη στο υγιεινό αυτό ρόφημα. Η θερμογενετική της δράση μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς, καθώς προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα δίνει ώθηση και στο μεταβολισμό. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως όσοι εντάσσουν το τζίντζερ στη διατροφή τους, παρουσιάζουν λιγότερο έντονο το αίσθημα της πείνας μετά την κατανάλωσή του, τρώγοντας τελικά λιγότερο μέσα στην ημέρα. Προσθέστε το στο τσάι σας και αφεθείτε στη ζεστασιά του, ευνοώντας ταυτόχρονα σωματικούς πόνους που μπορεί να έχετε λόγω άσκησης.

Σούπα μαύρων φασολιών: πλήρες γεύμα για τις κρύες μέρες
Οι μαύρες τροφές είναι πολύ θρεπτικές και τα μαύρα φασόλια μια πολύ καλή επιλογή για τις ημέρες που έρχονται. Πλούσια σε σίδηρο και χαλκό, τα φασόλια αυτά θα βοηθήσουν τους μυς σας να χρησιμοποιήσουν περισσότερο οξυγόνο, συν του ότι προσφέρουν σημαντική τόνωση του ανοσοποιητικού σας, ώστε να μην αρρωσταίνετε συχνά μέσα στο χειμώνα. Δοκιμάστε τα σε σούπα, έτσι ώστε και να ζεσταθείτε και να λάβετε στο έπακρο τις πρωτεΐνες, τις φυτικές τους ίνες, τα αντιοξειδωτικά τους και όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Ζεστή σοκολάτα: το απόλυτο ρόφημα για να νιώσετε ζεστασιά
Τυλιγμένοι σε μια κουβέρτα και απολαμβάνοντας μια κούπα ζεστή σοκολάτα αποτελεί ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε χειμερινή εικόνα. Εκτός του ότι σας ζεσταίνει, η ζεστή σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό σας και τον προστατεύουν από τη γήρανση και από εκφυλιστικές ασθένειες. Αποφύγετε τη σοκολάτα σκόνη που περιέχει πολλή ζάχαρη και δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας, λιώνοντας 2 κομμάτια μαύρης σοκολάτας και αναμειγνύοντάς τα με αμυγδαλόγαλα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: δυναμωτικά και χειμωνιάτικα
Τα μίνι αυτά λάχανα σας προσφέρουν έξτρα βοήθεια στην αντιμετώπιση ενός κρυώματος, τονώνουν τον οργανισμό σας και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αποδίδοντας 75mg της βιταμίνης ανά φλιτζάνι, μειώνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων κρυώματος –αν δεν καταφέρουν να το αποτρέψουν. Ψήστε τα σε ελαιόλαδο προκειμένου να βοηθήσετε τη γλυκύτητά τους να βγει στην επιφάνεια και απολαύστε μαζί με τη βιταμίνη C, τις φυτικές τους ίνες που θα σας κρατήσουν χορτάτους, τονωμένους και άρα πιο ανθεκτικούς απέναντι στο κρύο.

Κολοκυθόσουπα: η τιμητική της κολοκύθας
Οι σούπες, γενικά, ενδείκνυνται αυτή την εποχή αφού προσφέρουν φουλ ζεστασιά στον οργανισμό μας.  Πολλοί, όμως, δεν αγαπούν στις κλασικές νερουλές σούπες και δεν καταφέρνουν να χορτάσουν με αυτές, αποκλείοντάς τες από το διατροφικό τους πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, η κολοκυθόσουπα είναι ό,τι πρέπει, αφού αποτελεί μια πιο πηχτή και «γεμάτη» σούπα που καταφέρνει εύκολα να μας ζεστάνει, παρέχοντάς μας ταυτόχρονα βιταμίνη Α για καλύτερη όραση και αντιοξειδωτικά που τονώνουν το αμυντικό μας σύστημα. Για να γίνει πιο πηχτή η σούπα προσθέστε της πουρέ κολοκύθας και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, κάντε κράτει στην κρέμα γάλακτος που θα εκτοξεύσει τις θερμίδες της στα ύψη.

Τσίλι: μερικοί το προτιμούν… καυτό
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν ένα συστατικό, την καψαϊκίνη, η οποία ευθύνεται για την πικάντικη, καυτερή τους γεύση, αρκετά ικανή να μας κάνει να πάρουμε… φωτιά. Το συστατικό αυτό, εκτός του ότι μας βοηθάει τις κρύες μέρες, τονώνει το μεταβολισμό μας και καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού μας βάρους, οπότε με την κατανάλωσή τους έχετε διπλό όφελος. Συν τοις άλλοις, οι σπόροι τους σας παρέχουν πρωτεΐνη απαραίτητη για τους μυς, με το όφελός τους να… τριπλασιάζεται.

Αβοκάντο: απολαύστε το και στα κρύα
Μπορεί να σας μοιάζει ως ένα ακόμη συστατικό κρύας σαλάτας και να μην καταφέρνει να μπει εύκολα στη λίστα με τις πιο φθινοπωρινές/χειμερινές τροφές, το αβοκάντο, όμως, μπορεί να μπει εύκολα στη διατροφή σας και τις πιο κρύες μέρες. Αν το ψήσετε στο φούρνο γίνεται ακόμη πιο κρεμώδες κι αν το κόψετε όσο είναι ακόμη ζεστό, μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλα λαχανικά. Τα λιπαρά του είναι στο μεγάλο τους ποσοστό μονοακόρεστα, βελτιώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, ενώ παίζει ρόλο και στη λειτουργία των κυττάρων. Μέσα σε όλα, είναι πολύ χορταστικό κι όσο πιο γεμάτο νιώθετε το στομάχι σας, τόσο πιο δυνατοί γίνεστε απέναντι στο κρύο.

clickatlife