Ποιοι θα πάρουν επιστροφές φόρων έως και 1.930 ευρώ

Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να λάβουν φέτος από την εφορία πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φορολογικές δηλώσεις 2021, που θα υποβάλλουν στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για τα εισοδήματα του 2020.

Με τα σημειώματα αυτά θα καλούνται να εισπράξουν επιστροφές φόρων μεγάλους ύψους, που θα φθάνουν ακόμη και στα 1.930 ευρώ.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον κορονοϊό.

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει, επίσης και η σημαντική μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020.

Βουτιά στα έσοδα

Κατά το τρέχον έτος αναμένεται θεραματική πτώση των εσόδων του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος.

Τα γενικά και τοπικά lockdowns, που επιβλήθηκαν εντός του προηγούμενου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάεσων εργασίας για χρονικά διστήματα από 3 έως και 10 μήνες.

Ολοι αυτοί έλαβαν από το κράτος, για τα χρονικά διαστήματα που δεν εργάστηκαν, αποζημιώσεις εριδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ και 534 ευρώ. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις έιναι αφορολόγητε3ς και ως εκτ τούτου δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους.

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι 1.700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στις δηλώσεις φορολογίας για το φορολογικές δηλώσεις 2021, για τα εισοδήματα του 2020, να εμφανίσουν φορολογητέα εισοδήματα σημαντικά μειωμένα σε σύσγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.

Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα θα είναι τουλάχιστον στον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 50%.

Εξαιτίας της αναμενόμενης αυτής εξέλιξης , θα εμφανιστούν περισσότερες από 1.000.000 περιπτώσεις μισθωτών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που θα είναι δικαιούχοι μεγάλων ποσών επιστροφών φόρου.

Και αυτο θα συμβεί επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν όσους μήνες αυτοί οι εργαόζμνροι, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανηδμία.

Όπμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020, είναι τελικά πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν στη διάρκεια του 2020.

Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων.