Τι θα ζητήσει ο Δήμος για να γίνει Smart City η Καστοριά

Έξυπνη στάθμευση στα πάρκινγκ της Νομαρχίας, της λαϊκής και του εμπορικού, έξυπνα παγκάκια, έξυπνους κάδους, κεραίες για wi-fi και άλλα πολλά θα ζητήσει ο Δήμος Καστοριάς στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης για τη μετάβαση στην smart city of Kastoria!

Α. Έξυπνη Στάθμευση:

1. Σύστημα έξυπνης στάθμευσης με 600 αισθητήρες, σε συγκεκριμένα σημεία / οδούς, προκειμένου να λαμβάνεται πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης. Συμπεριλαμβάνονται θέσεις ΑΜΕΑ, μονίμων κατοίκων.

2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (μπάρες ελέγχου εισόδου / εξόδου, πινακίδες ενημέρωσης διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης) τριών υφιστάμενων υπαίθριων χώρων στάθμευσης και συγκεκριμένα έναντι κτιρίου Περιφερειακής Ενότητας με δυο εισόδους / εξόδους, χώρου λαϊκής αγοράς με τρεις εισόδους / εξόδους και εμπορικού κέντρου με μία είσοδο / έξοδο. Στους εν λόγω χώρους στάθμευσης θα τοποθετηθούν αισθητήρες μόνο στις θέσεις ΑΜΕΑ και κρατικών αυτοκινήτων.

3. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο διαθεσιμότητας ελεύθερων θέσεων στάθμευσης μέσω εφαρμογής για κινητά.

4. Εφαρμογή πληρωμής κατάληψης θέσης μέσω κινητού και πρόβλεψη για πληρωμή αντιτίμου με προπληρωμένο χρόνο.

5. Tablet και εφαρμογή ενημέρωσης Δημοτικής Αστυνομίας για κατειλημμένες θέσεις για τις οποίες έχει πληρωθεί ή όχι το αντίτιμο.

6. Εφαρμογή για ενημέρωση, μέσω κινητού, της λήξης πληρωμής καπηλευμένης θέσης.

7. Κάρτες μονίμων κατοίκων, ΑΜΕΑ, κρατικών αυτοκινήτων και οχημάτων φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Β. Έξυπνοι Κάδοι:

1. Μετατροπή κάδων σε έξυπνους με την χρήση αισθητήρων.

2. Φορητές συσκευές που θα εγκατασταθούν στα απορριμματοφόρα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι οδηγοί στην εφαρμογή πλοήγησης βέλτιστων διαδρομών.

Γ. ΑΤΜ Αιτημάτων, Πιστοποιητικών, Πληρωμών: Σε επιλεγμένα σημεία

Δ. INFOKIOSK Πολιτιστικού Περιεχομένου: Προμήθεια – Τοποθέτηση – Επιμέλεια Περιεχομένου.

Ε. Έξυπνα Παγκάκια: Τα οποία θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους χώρους.

ΣΤ. Βυθιζόμενα Κολωνάκια: Σε πεζόδρομους για τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Ζ. Κεραίες WiFi (εξωτερικού χώρου): Σε συγκεκριμένους χώρους.

Για τα ανωτέρω εφυή συστήματα θα υπάρχει δυνατότητα διαλειτουργικότητας τόσο μεταξύ τους όσο και με την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης, που θα εγκατασταθεί από το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης ΦΟΠ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΣΒΑΑ πόλης Καστοριάς, από το Ε.Π. Δυτική Μακεδονία 2014 – 2020.

Τέλος στην εν λόγω πρόσκληση παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και υποέργων υποστήριξης της υποβολής της πρότασης και δράσεων ενημέρωσης – δημοσιότητας της πράξης.

Ελπίζουμε να έχει προβλεφθεί και λογισμικό, καθώς και εκπαίδευση προσωπικού για την χρήση και συντήρηση όλων αυτών των πραγματικά πρωτοποριακών μέσων!! Μη θυμηθούμε «Κάρανο», ηλεκτρικά ποδήλατα που ζητήθηκαν από πρόγραμμα, αγοράστηκαν και ξεχάστηκαν…

aboutKastoria