Ένα από τα πιο όμορφα αμφίβια που μπορεί να συναντήσει κανείς στα βουνά της Ελλάδας είναι ο αλπικός τρίτωνας. Μοιάζει με μικρό δράκο, και έχει μήκος 8 – 12 εκ. Το χρώμα του είναι καστανογκρί με κοκκινωπή κοιλιά. Μπορούμε να τον βρούμε στην οροσειρά της Πίνδου και στον ορεινό όγκο της βόρειας Πελοποννήσου, καθώς και σε μικρό τμήμα της Ροδόπης. Ζει σε υψόμετρα από 700 έως 2.400μ. συνήθως σε μόνιμους ή εποχικούς υγρότοπους, όπως σε μικρές λίμνες (όπως οι Δρακόλιμνες), ρυάκια με κρύο και διαυγές νερό που βρίσκονται σε δάση και δασικά ξέφωτα, σε αλπικά λιβάδια, ενίοτε σε πετρώδεις και άγονες περιοχές αλλά και σε ποτίστρες ζώων και πηγές.
Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένων, βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξυάς στη ρίζα της κορφής του Γράμμου, Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).
Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος». Βρίσκονται στο νομό Καστοριάς κοντά στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.730 μέτρων.
Η αλπική λίμνη Μουτσάλια είναι πολύ σημαντική για τα αμφίβια της, καθώς εδώ ζούνε τρία είδη από τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος.
Κίνδυνος για τους Τρίτωνες στον Γράμμο λόγο παρατεταμένης ξηρασίας
Το παρακάτω κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από ανάρτηση του Βασίλειος Κωνσταντίνου στο facebook
Μία απογοήτευση μέσα στην υπέροχη χθεσινή εξόρμηση στις Αρρένες ήταν και η αφύσικη ξηρασία.
Η αλπική λίμνη στα Μουτσάλια έχει συρρικνωθεί . Στις άκρες έχει στεγνώσει. Επιχείρησα να μπω πιο μέσα αλλά μέσα είναι βάλτος..
Φανταστείτε να μην βρέξει και οι τρίτωνες ξαφνικά βρεθούν χωρίς νερό! Ελπίζω και πιστεύω σύντομα να βρέξει και να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία. Δεν ξέρω αν και άλλες φορές έχει χάσει τόσο πολύ νερό αλλά δεν κρύβω ότι δεν το περίμενα.