Η “Μύησις” ταξίδεψε τα Ραγκουτσάρια στη Βουλγαρία (φωτογραφίες)

Εκτός από τη συμμετοχή της στην καστοριανή Παταρίτσα, η «Μύησις» παρουσιάζει με το φετινό της θέμα «Αναντάμ Παπαντάμ» το έθιμο των Ραγκουτσαριών μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις του στον χρόνο, από τις διονυσιακές αρχέγονες καταβολές του μέχρι τη σύγχρονη αστική μετεξέλιξή του, και στο Φεστιβάλ Σούρβα (Surva Festival), στο οποίο έχει φέτος τη χαρά να φιλοξενείται στις 25 – 27 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές καρναβαλικό φεστιβάλ των Βαλκανίων που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Πέρνικ της Βουλγαρίας και ενσωματώνει την εκεί τοπική καρναβαλική παράδοση του δωδεκαημέρου (Survakari) και της εαρινής αποκριάς (Kukeri), μια παράδοση που φαίνεται να έχει πολλές αναλογίες και με τα δικά μας Ραγκουτσάρια και το καρναβάλι του Προδρόμου. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν ομάδες καρναβαλιστών όχι μόνο από τις γύρω βαλκανικές χώρες αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η παλαιότητα του εθίμου, η κατάδειξη της σπουδαιότητας της διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενδυνάμωση της συλλογικής δημιουργικότητας, η προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στις γενιές, όπως και ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες, είναι μερικοί από τους λόγους που το Φεστιβάλ Σούρβα του Πέρνικ εντάχθηκε το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, πλήθος, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες