Καστοριά: Εκεί που τα προβλήματα διπλασιάζονται αντί να επιλύονται

Δεν γνωρίζουμε αν είναι νοοτροπία που θα συναντήσει κανείς μόνο στην Καστοριά, σίγουρα όμως η πόλη μας έχει μεγάλη εμπειρία…

Σε τι αναφερόμαστε;

Υποθέτουμε πως υπάρχει (για Χ-Υ λόγους) ένα θέμα που χρήζει διαχείρισης από άτομα εξειδικευμένα, ικανά, πρόθυμα, (ίσως) κι έμπειρα….

1ο Παράδειγμα

Η περιοχή μας διαθέτει λίμνη!

Τι καλύτερο από το να αναπτύξουμε τον υδάτινο αθλητισμό και ιδιαίτερα την κωπηλασία.

Ιδρύουμε έναν Όμιλο με το Δ.Σ. του, τις εγκαταστάσεις του, όλα όσα απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει ομαλά και να αναδείξει πρωταθλητές…

Με το πέρασμα των χρόνων ιδρύεται κι ένας άλλος Όμιλος, ο οποίος ασχολείται κι αυτός με την κωπηλασία.

Στόχο έχει να αναδείξει πρωταθλητές στο ίδιο άθλημα. Έχει το δικό του Δ.Σ., τις δικές του εγκαταστάσεις και φυσικά οι αθλητές προπονούνται στα ίδια νερά με τους αθλητές του άλλου Ομίλου και συμμετέχουν στις ίδιες διοργανώσεις. 

2ο Παράδειγμα

Η Γούνα!

Η περιοχή μας ασχολείται παραδοσιακά με τη Γουνοποιία εδώ κι εκατοντάδες χρόνια.

Όπως φαίνεται ένας μόνο Σύλλογος (με Χ αριθμό μελών) δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να έχει την εμπιστοσύνη όλων, να διαχειριστεί με ιδανικό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου, καθώς και την οργάνωση μιας επιβλητικής Διεθνούς Έκθεσης Γούνας.

Γα το λόγο αυτό συστήνεται κι άλλος Σύλλογος (με τον ίδιο Χ αριθμό μελών), ο οποίος με διαφορετικό Δ.Σ. διοργανώνει ξεχωριστή Έκθεση, με τους ίδιους εκθέτες (συνεπώς και προϊόντα) απευθυνόμενος στους ίδιους πελάτες.

3ο Παράδειγμα 

Τα αδέσποτα!

Η πόλη μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με αδέσποτα ζώα.

Υπάρχει Σύλλογος Εθελοντών που ασχολείται με τα αδέσποτα, φροντίζει για την τροφή, την στείρωση και το ενδεχόμενο υιοθεσίας τους..

Ταυτόχρονα υπάρχει άλλη Ομάδα Εθελοντών που ασχολείται με τα αδέσποτα της πόλης. Η τροφή τους, η στείρωση, η υιοθεσία είναι κι εδώ τα κυρίαρχα ζητήματα…

Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα 3 παραδείγματα που διαβάσατε παραπάνω;

Γνωρίζετε ποια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Η γκρίνια….Οι καβγάδες….Οι φραστικές επιθέσεις στον ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό αέρα μεταξύ των Δ.Σ. και των μελών….

Τα παραδείγματα που επιλέξαμε είναι ενδεικτικά, δεν είναι όμως τα μοναδικά. Στο μέλλον ίσως εμφανιστούν περισσότερα.

Τώρα αναπτύσσεται δειλά δειλά το τουριστικό προϊόν της περιοχής…Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αποβάλλει την εσωστρέφειά του ο πρωτογενής τομέας! 

Εσείς θα κρίνετε αν η ιστορία έχει αποδείξει πως η νοοτροπία αυτή έχει φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έρθουν…

Εσείς θα κρίνετε αν η μικρή μας κοινωνία αντέχει κι άλλους «διχασμούς» σε σημαντικά θέματα για την οικονομία ή την καθημερινότητα….

Επειδή βρισκόμαστε στο σημείο που απαιτούνται ριζικές αποφάσεις για να μπορέσει να εξελιχθεί ο τόπος, θα πρέπει να σκεφτούμε τις συνέπειες των πολλών Προέδρων, των Αντιπροέδρων και των κυνηγών επιχορηγήσεων για τα ίδια θέματα-προβλήματα!

Γιατί τι έχει τελικά μεγαλύτερη ουσία; Το ίδιο το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του ή η προσωπική φιλοδοξία με την οποία το διαχειρίζεσαι;

Χ.Κ.

About Kastoria