K.Μητρόπαπας: «Η Καστοριά τα επόμενα χρόνια θα συζητιέται πολύ»

Κωνσταντίνος Μητρόπαπας είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία δύο χρόνια κουβαλάει αποκλειστικά στις πλάτες του το επιτυχημένο XTERRA Greece, αλλά και γενικά πολλές διοργανώσεις που έχουν μείνει στην ιστορία για την άψογη διεξαγωγή τους, αλλά και τις πρωτοποριακές κινήσεις και ιδέες που τις χαρακτηρίζουν.

Ο επικεφαλής διοργανωτής της TRIMORE και race director των άκρως επιτυχημένων αγώνων καλείται πλέον να φέρει εις πέρας ένα ακόμη στοίχημα, αυτό του Kastoria Triathlon 2019!

Λίγες μέρες πριν την έναρξή του μίλησε στο iRun Magazine για το τι πρόκειται να δούμε στην λίμνη του βορρά:

Συνέντευξη στον Σπύρο Γουναρόπουλο

Φωτογραφίες: 641 Photography

– Γιατί επιλέξατε την Καστοριά ως νέο τριαθλητικό προορισμό της TRIMORE;

Η Καστοριά επελέγη προ 20 περίπου μηνών, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της TRIMORE να αναπτυχθεί στον θεματικό/αθλητικό τουρισμό, επιλέγοντας προορισμούς που προβάλουν την Ελληνική ομορφιά, μπορούν να αποτελέσουν διεθνή τουριστικό προορισμό και εκπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις διοργάνωσης ενός άρτιου, ασφαλούς και premium Multisport event (πρόσβαση: οδική, αεροπορική | υποδομές φιλοξενίας: ποιοτικά και οικονομικά ξενοδοχεία & καταλύματα | “προκλητικό” αγωνιστικό τερέν | συνεργασία οργανισμών και φορέων για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών/εγκρίσεων | κουλτούρα αθλητική και τουριστική | δυνατότητα ανάπτυξης εθελοντικής ομάδος). Παράλληλα, η επιθυμία μας να δραστηριοποιηθούμε με έναν πυλώνα στην αδικημένη από το σπορ Βόρεια Ελλάδα, με την Καστοριά δείχνει να εκπληρώνεται ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας. Όλα δείχνουν ότι η Καστοριά τα επόμενα χρόνια θα συζητιέται πολύ!

– Πως την αποδέχτηκε η τοπική κοινωνία και τι νέο φέρνει στο χώρο του τριάθλου;

Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την ιδέα, βοήθησε να μετατραπεί σε όραμα, σχέδιο, πλάνο και συγκεκριμένο event.
Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς αρχικά έθεσε στην αγκαλιά του την ιδέα μας και βοήθησε να ανοίξουν πόρτες και μυαλά. Ο Δήμος της Καστοριάς με όλες του τις υπηρεσίες -σε μια δύσκολη φάση λόγω των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών- πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακολούθησαν αθλητικοί σύλλογοι (Ποδηλατικός, Ορεινών δραστηριοτήτων κλπ), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ε.Τ.Α.Κ. Καστοριάς, Ραδιολέσχη Καστοριάς σε θέματα ασφάλειας, Τροχαία, Υπηρεσία Διαχείρισης Λίμνης, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, Νοσοκομείο, Πυροσβεστική, ΚΤΕΛ, Ταξί, Αστικά Λεωφορεία, επαγγελματίες τουρισμού (Ξενοδοχεία κλπ) ήρθαν δίπλα μας και πρόθυμα τάχθηκαν στο σκοπό.
Ταυτόχρονα, τόσο οι πολίτες αυτού του τόπου ατομικά όσο και οι αθλητές διαφόρων σπορ, έθεσαν πρόθυμα τις δυνάμεις τους, σε μια προσπάθεια που μόνο αν δεις το όραμα μπορείς να την πιστέψεις! Πίστεψαν σε αυτή!
Το νέο που φέρνει στο χώρο του Τριάθλου, είναι το ISOMAN presented by G. Είναι ένα νέο Τρίαθλο, με μια φιλοσοφία εξισορρόπησης της κούρασης των τριών σπορ (Κολύμπι, Ποδήλατο, Τρέξιμο) που πριν δεν υπήρχε. Πρόκειται λοιπόν για μια ανατροπή στο χώρο του Τριάθλου, ένα σπορ που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους στο χώρο του Τριάθλου, αφού δείχνει πιο ελκυστικό στη μεγάλη δεξαμενή των κολυμβητών. Στην Καστοριά θα γίνει για πρώτη φορά το ISOMAN sprint distance Equalized Τρίαθλο, το οποίο θεωρητικά απαιτεί 20-30 λεπτά καταπόνησης στο κάθε σπορ για τους δυνατούς αθλητές του.

– Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της TRIMORE για το 2019;

Αμέσως μετά την Καστοριά, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, η TRIMORE ενισχύει την προσπάθεια του Wave Running που πραγματοποιείται για 6η χρονιά στις εκβολές του Νέστου στην Ξάνθη. Πρόκειται για τρέξιμο 5, 10 και 28 χλμ στην άμμο, εκεί ακριβώς που φτάνει το κύμα.
Ακολουθούν:
– στα τέλη Σετεμβρίου.. ISOMAN presented by G στην Κρήτη (σύντομα θα ανακοινωθεί η πόλη),
– μετά τα μέσα Οκτωβρίου.. Obstacle Swimming στη Λίμνη της Βουλιαγμένης,
– το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη.. XTERRA Open Water Swimming στη Βάρκιζα και
– στις 15-17 Νoεμβρίου.. στην εκπληκτική Ύδρα το SwimRun Hydra που έχει κλέψει καρδιές.

– Θεωρείτε πως έχετε πετύχει το στόχο σας σχετικά με τον αθλητικό τουρισμό και με τις οικογενειακές δραστηριότητες;

Ο στόχος μας είναι πολύ ψηλά! Ξέρουμε επίσης ότι χρειάζονται πολλά βήματα για να τον κατακτήσουμε και ναι θα έλεγα ότι τα βήματα αυτά τα βαδίζουμε αργά, σταθερά και επιτυχημένα. Μαθαίνουμε από κάθε δράση μας και κάθε επόμενη φορά γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Η οικογένεια και η παρέα έχουν αποτελέσει επίκεντρο των events μας και θα συνεχίσουν με όλο μας το πάθος και την αφοσίωση. Θέλουμε τα events μας να αποτελούν περηφάνεια του πρωταθλητή ή αθλητή όλων των επιπέδων που έτρεξαν τα αγωνίσματα που περιέχουν αλλά παράλληλα να είναι το χαμόγελο, η διασκέδαση, η ευεξία και γιατί όχι η ευδαιμονία όλης της παρέας – οικογένειας.

– Ποιες δυσκολίες συναντήσατε μέχρι να αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε το Kastoria Triathlon;

Κάθε πρώτη φορά έχει τις δυσκολίες της. Όταν μάλιστα αυτή βρίσκεται αρκετά μακριά από τη βάση σου, η δυσκολία επιτείνεται. Όλα αυτά όμως έρχεται να τα εκμηδενίσει η απίστευτη ομορφιά μιας πόλης που όσοι δεν την έχουν γνωρίσει θα ενθουσιαστούν ενώ όσοι την έχουν ξαναεπισκεφθεί, ανυπομονούν να ζήσουν ένα ακόμη event μας.. εκεί!
Οι δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, είναι πλέον η ρουτίνα μας στην πορεία προς την υλοποίηση του καινούριου, καινοτόμου και βελτιωμένου κάθε φορά, οπότε θα έλεγα ότι πλέον αποτελεί και κινητήριο δύναμη!
Μία πρόσθετη δυσκολία ήταν οι εκλογές που δυσκόλεψαν αρκετά τη διαδικασία συνεννόησης με τον κρατικό μηχανισμό (αυτοδιοίκηση), πλέον όμως, πέραν του ότι έρχονται 4 χρόνια σταθερότητα, αποτελεί και εμπειρία στο βιογραφικό μας!

– ISOMAN, XTERRA, IRONMAN, μπορεί να υποστηρίξει η χώρας μας τόσα διεθνή τριαθλητικά brand;

Αν εννοούμε από πλευράς αθλητών, τότε σίγουρα μπορεί και μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός των Τριαθλητών καθώς επίσης και εκείνων που θα ερχονταια από το εξωτερικό να λάβουν μέρος και ζήσουν την εμπειρία στη χώρα μας.
Αν εννοούμε από πλευράς πολιτείας και πόρων της (κυρίως οικονομικών), νομίζω ότι οι πόροι που σήμερα διατίθενται είναι ελάχιστοι μπροστά στην προοπτική συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη που επιφέρουν αυτές οι μπράντες και τα σχετικά events καθώς και ο δρόμος του αθλητισμού που δείχνουν στους νέους ανθρώπους.
Αν τέλος εννοούμε από πλευράς χορηγών και αρωγών τέτοιων προσπαθειών, αισθάνομαι ότι ο χώρος αυτός κερδίζει έδαφος και σταδιακά μεγάλες εταιρείες θα επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να ταυτίσουν τη στρατηγικής επικοινωνίας αλλά και τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους με τέτοια events.
Είναι τελικά για μια ακόμη φορά, η ποιότητα (στην πλήρη της έννοια) που θα ξεχωρίσει εκείνους που αγαπούν αυτό που κάνουν και παθιάζονται να προσφέρουν από όσους αναζητούν ευκαιρίες εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.
Κλείνοντας θέλω να σας εμπιστευτώ ότι έχουμε ως κινητήριο δύναμη τα μπράβο που ακούμε, τα χαμόγελα που ευθυνόμαστε για τη δημιουργία τους και τις ασύγκριτες εμπειρίες που εγχαράσσουμε στο μυαλό όσων μας εμπιστεύονται, από την άλλη όμως πάντα, έχουμε ως πολύτιμο θεματοφύλακα την αυστηρή κριτική εκείνων που μας εμπιστεύονται και θα εργαζόμαστε ασταμάτητα με πάθος να “γινόμαστε περισσότερο” όπως είναι και το μότο μας “Being More”.

irunmag.gr