Δυο Καστοριανά αδέλφια διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο και μας κάνουν περήφανους

Η Καστοριά και όλοι οι Καστοριανοί έχουν ακόμη ένα σοβαρό λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι. Δύο αξία τέκνα της η Μαρία και ο Μάρκος Σπυρόπουλος,  που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καστοριά και διαπρέπουν στο εξωτερικό, μας έκαναν για διαφορετικούς μα ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους  υπερήφανους τόσο ως Καστοριανοί όσο και ως  Έλληνες.

Την Μαρία την κέρδισε η επιστήμη και ταξίδεψε στην Αμερική, τον Μάρκο τον κέρδισε η θάλασσα και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Ο Μάρκος είναι επαγγελματίας ιστιοπλόος ανοιχτής θάλασσας τα τελευταία 25 χρόνια και είναι ο πρώτος Έλληνας που πήρε μέρος στον παγκοσμίως διάσημο υπέρ-Ατλαντικό αγώνα ιστιοπλοΐας MINI TRANSAT και ανταγωνίστηκε τους καλυτέρους ιστιοπλόους του κόσμου.

Σύμφωνα με τους New York Times η Μαρία είναι “μια από τους διαδόχους του Άλμπερτ Αϊνστάιν”, ενώ με βάση το τηλεοπτικό δίκτυο NBC η ίδια είναι μια από τις καλύτερες φυσικούς του πλανήτη!

Η επιστήμονας από την Καστοριά σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1993 και, στη συνέχεια, πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ το 2000.

Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει στις σωματιδιακές έρευνες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τόσο στον επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στο Σικάγο (1993-2003), όσο και ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του πειράματος CMS στο CERN (2004 έως σήμερα).

Έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων, διευκολύνοντας έτσι τόσο την ιστορική ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012, όσο και το άνοιγμα του δρόμου για μια μελλοντική «νέα Φυσική».

Από το 2009, είναι καθηγήτρια φυσικής (αρχικά αναπληρώτρια και από το 2012 τακτική) στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, διοργανώνοντας πολλά επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και σεμινάρια, συμμετέχοντας σε πολλές επιστημονικές επιτροπές και προάγοντας την κατανόηση του ευρύτερου κοινού για τη Φυσική.

Μεταξύ άλλων, είναι εταίρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, συμμετέχοντας, μαζί με άλλους κορυφαίους Αμερικανούς φυσικούς, σε επιστημονικές αντιπροσωπείες, που έχουν ως στόχο να πείσουν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ενισχύσει με περισσότερα κεφάλαια τη βασική έρευνα στο πεδίο της φυσικής.

Ο Μάρκος μετά από πολλά χρόνια πρωταθλητής στην κωπηλασία ακολούθησε την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας που έγινε η δουλειά του και το πάθος του παράλληλα.

Ο Μάρκος Σπυρόπουλος είναι επαγγελματίας ιστιοπλόος ανοιχτής θάλασσας τα τελευταία 25 χρόνια και είναι ο πρώτος Έλληνας που πήρε μέρος στον παγκοσμίως διάσημο υπέρ-Ατλαντικό αγώνα ιστιοπλοΐας MINI TRANSAT και ανταγωνίστηκε τους καλυτέρους ιστιοπλόους του κόσμου. Έγραψε ιστορία βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του short handed offshore racing , λαμβάνοντας την 11η θέση στην κατηγορία των Πρωτοτύπων στον διεθνή αγώνα μοναχικού διάπλου του Ατλαντικού Mini Transat, μετά από 17 μέρες, 13 ώρες, 47 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Διασχίζοντας solo τον Ατλαντικό με ένα σκάφος μήκους μόλις 6,5 μέτρων, με μοναδικό εξοπλισμό τους απαραίτητους ναυτικούς χάρτες, ένα βασικό GPS πλοήγησης και VHF, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Πραγματοποίησε ένα ταξίδι άνω των 4000 ναυτικών μιλίων που ανάγεται στην κατηγορία EXTREME.

Λαμβάνοντας μέρος στο MINI TRANSAT απέδειξε σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστιοπλοϊκή οικογένεια ότι υπάρχει και Έλληνας που μπορεί να πάρει μέρος και να διακριθεί στο MINI TRANSAT.

Τα οφέλη αυτής της προσπάθειας είναι πολλά. Η Ελλάδα αναδέχθηκε για ακόμη μια φορά και η σημαία μας υψώθηκε ανάμεσα και σε αυτές των άλλων χωρών που συμμετέχουν ανελλιπώς από το 1977.

Ο Μάρκος έχοντας το μικρόβιο του πρωταθλητή, την εμπειρία όλων αυτών των χρονών, άνοιξε την πόρτα για την Ελλάδα στους Ωκεάνιους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που λαμβάνουν εξαιρετική προβολή τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Επιπλέον η χώρα μας θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και στους υπερ-ατλαντικούς αγώνες.

Ο Μάρκος δεν είναι μόνον ένας σπουδαίος αθλητής, αλλά και ένας σημαντικός υποστηρικτής του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η  Μαρία Σπυροπούλου εκτός όλων των άλλων συμμετέχει στην εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στέλνει το δικό της μήνυμα από τη μακρινή Αμερική μέσα από ομιλίες και σεμινάρια που οργανώνει.

Δύο νέοι άνθρωποι, δύο αξία τέκνα της πόλης μας, δύο άξιοι εκπρόσωποι της Καστοριάς, μόνο περηφάνια και τιμή μας κάνουν να αισθανόμαστε.

Μπράβο σας….