Ο καστοριανής καταγωγής Μάικλ Κράτσιος νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο αναζήτησε “κάποιον με εμπειρία στον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και σε στενή συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών της βιομηχανίας”

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States Chief Technology officer, CTO) Μιχαήλ Κράτσιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Άμυνας με χαρτοφυλάκιο την Έρευνα και τη Μηχανική αναφέρει το Reuters. Ο Κράτσιος, είναι σήμερα ο κορυφαίος σύμβουλος της πολιτικής για την τεχνολογία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τονίζει το Reuters, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο 34χρονος Κράτσιος θα επιβλέπει τον Οργανισμό Άμυνας Πυραύλων, τον Οργανισμό Προχωρημένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας (DARPA), τη Μονάδα Καινοτομίας Άμυνας, τον Οργανισμό Διαστημικής Ανάπτυξης και την επιχείρηση DoD Laboratory.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο αναζήτησε «κάποιον με εμπειρία στον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και σε στενή συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών της βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι ο Μάικλ είναι το σωστό άτομο για αυτήν τη δουλειά» τόνισε.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Κράτσιος

Η μητέρα του, Μαρία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το ελληνικό νησί της Χίου. Ο παππούς του (από τον πατέρα του Ιωάννη) μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Καστοριά. Ο Κράτσιος μεγάλωσε μιλώντας ελληνικά στο σπίτι και γνωρίζει άπταιστα τα ελληνικά.

Ο Μιχαήλ Ιωάννης Κοτσακάς Κράτσιος (Michael John Kotsakas Kratsios, γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1986 αποφοίτησε από το Richland North East High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2008 με πτυχίο πολιτικών επιστημών και πιστοποιητικό Ελληνικών Σπουδών. Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Ενώ φοιτούσε ακόμη στο κολέγιο, ο Κράτσιος ήταν ασκούμενος υπάλληλος του γερουσιαστή Lindsey Graham και αρχισυντάκτης και πρόεδρος του Business Today. Μετά από το Πρίνστον εργάστηκε στην Barclays Capital και στο Lyford Group International και αργότερα διετέλεσε Chief Financial Officer της Clarium Capital Management.

Πριν τη συμμετοχή του στην διοικητική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου, ο Κράτσιος ήταν Διευθυντής στο Thiel Capital και υπηρέτησε ως Διευθυντής Προσωπικού του επιχειρηματία Peter Thiel.

Στο Λευκό Οίκο, ο Κράτσιος υποστήριξε την προώθηση των νέων τεχνολογιών στις ΗΠΑ. Υπό την ηγεσία του, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε την Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ηγεσίας στις Νέες Τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της Τεχνολογικής Εβδομάδας της Διοίκησης τον Ιούνιο του 2017. Ο κ. Κράτσιος καθοδηγεί τις κυβερνητικές προσπάθειες των ΗΠΑ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι επίσης επικεφαλής των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να ενσωματώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εθνικό σύστημα εναέριου χώρου, οι οποίες κατέληξαν σε ένα προεδρικό μνημόνιο που ζητούσε την ίδρυση του πιλοτικού προγράμματος ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).

Το Σεπτέμβριο του 2017 ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην υπουργική σύνοδο των G7 στο Τορίνο της Ιταλίας. Τον Αύγουστο του 2018, ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ψηφιακή Οικονομική Υπουργική Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Σε παλαιότερη του συνέντευξη, ο κ. Κράτσιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα στη μητρική του γλώσσα: “Η μητέρα μου είναι από τη Χίο και ο πατέρας μου από την Καστοριά, κάθε φορά που γυρίζω πίσω στην Ελλάδα μου αρέσει τόσο πολύ και σας ευχαριστώ!”.

Ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης “ΟΜΟΝΟΙΑ” συνεχάρη τον δικό μας Μάικλ Κράτσιο:

Διαβάστε ακόμα:

Μάικλ Κράτσιος: Ο Λευκός Οίκος έχει “άρωμα” Καστοριάς

Ο καστοριανής καταγωγής Μάικλ Κράτσιος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, στο Tech Olympus summit