Η ιστορία ενός παλτό – Από την Κλεισούρα Καστοριάς στο μουσείο της Αδελαΐδας

Τον Δεκέμβρη του 1966, η 14χρονη Κατερίνα με τους γονείς της, Αχιλλέα και Μαλαματή, μετανάστευσαν από την Κλεισούρα Καστοριάς στην Νότια Αυστραλία, ακολουθώντας μία από τις κόρες τος οικογένειας η οποία είπε εγκατασταθεί στην μακρινή ήπειρο, πέντε χρόνια νωρίτερα.

Στις βαλίτσες τις οποίες έφεραν μαζί τους στη νέα πατρίδα, έβαλαν αναμνήσεις, τα υπάρχοντά τους και όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Η Μαλαματή έφερε και το μαύρο βελούδινο παλτό της.

«Προσπάθησα να το πάω πίσω σmν Ελλάδα αλλά ήταν μεγάλο και δε χωρούσε στις βαλίτσες μας. Δεν ήθελα να καταντήσει σε κάποιο κατάστημα με ρούχα δεύτερου χεριού στην άλλη άκρη τον κόσμου,» λέει η Κατερίνα Λούπα-Aldτίdge, στον Ελληνικό Κήρυκα και ξετυλίγει την ιστορία του οικογενειακού κειμηλίου.

«Το παλτό τας μαμάς μου ανήκε στην πρώm γυναίκα του πατέρα μου, την Θεολογία. Στον Κλεισούρα όταν παντρεύονταν εκείνη τα χρόνια οι νύφες, είχαν αυτό το παλτά που το έλεγαν ‘”πελούσι”. Οι Γερμανοί σκότωσαν την Θεολογία και τα τρία παιδιά τας. Ο πατέρας μου γλίτωσε αλλά τα έχασε όλα. Ευτυχώς, το σπίτι του δεν κάηκε. Εκεί βρισκόταν και το παλτό».

Η Θεολογία και τα παιδιά του Αχιλλέα ήταν μεταξύ των 230 Κλεισουριωτών που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στον πλατεία του χωριού, τον Απρίλη τον 1944, αφού κατέκαψαν ότι βρέθηκε στο πέρασμά τους.

Λίγο αργότερα ο νεαρός Αχιλλέας παντρεύτηκε την Μηλαματή από το διπλανό χωριό, τον Γέρμα Καστοριάς.

«Η μαμά ήταν λεπτή και ψηλή σαν την Θεολογία και πήρε το παλτό της παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι αδερφές της, λέει η κ. Κατερίνα Λούπα-Aldridge, που κληρονόμησε το παλτό της μητέρας της και το οποίο πρόσφατα δώρισε στο Ελληνικό Μουσείο Αδελαϊδας.

«Πάντα ήθελα να δημιουργηθεί ένα μουσείο. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Ήμουν η πρώτα που τηλεφώνησε στο μουσείο όταν έμαθα ότι άνοιξε. Θέλω τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου να γνωρίζουν την ιστορία μας και το χωριό μου για το οποίο είμαι περήφανη,» λέει η κ. Λούπα- Aldridge.

«Το Ελληνixό Μουσείο της Αδελαίδας, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, χρωστά τα εκθέματά του αποκλειστικά σε δωρητές σαν την κ. Λούπα-Aldridge, τους οποίους ευχαριστούμε,» λέει η Πρόεδρος του Μουσείου, Χρυσούλα Μελισσινάκη εξηγώντας ότι πάνω από 45 ομογενείς από όλη την Αυστραλία αλλά και Λαογραφικοί Σύλλογοι και Μουσεία υπό την Ελλάδα έχουν συνδράμει με εκθέματα.

«Στόχος μας είναι να προάγουμε τον πολιτισμό και τους πoλιτισμικούς θησαυρούς της χώρας μας. Θέλουμε να περισυλλέξουμε και να περισώσουμε, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουμε την πολιτισμική ιστορία μας στις τωρινές και μετέπειτα γενιές Ελληνοαυστραλών αλλά και άλλων ανθρώπων ανεξαρπhως φυλής και προέλευσης,» τόνισε η κ. Μελισσινάκη διαβεβαιώνοντας μας ότι αμέσως μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, το Ελληνικό Μουσείο της Αδελαΐδας θα επιστρέψει με νέες εκθέσεις και εκδηλώσεις!

Βρείτε περισσότερες πληροφoρίες σχετικά με το Ελληνικό Μουσείο σmν ιστοσελίδα http://greek museυm.com.au ή στο FB: Greek Μυseum of Adelaide

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “Ο Ελληνικός Κήρυκας” την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020