Ποια είναι τελικά η κατάλληλη ώρα να ζυγιστείς;

Υπάρχει εξήγηση που το πρωί η ζυγαριά δείχνει λιγότερο βάρος και κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερο

Είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος είτε να προσθέσεις είτε ακόμα και να παραμείνεις στα κιλά που βρίσκεσαι, το πιθανότερο είναι η ζυγαριά να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Θέλεις να παρακολουθείς πόσα γραμμάρια προσθέτεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που πρέπει να ανεβαίνεις στη ζυγαριά, διαφορετικά τα σκαμπανεβάσματα της θα σε απογοητεύσουν. Εξηγούμε παρακάτω.

Αν το πρωί που ξυπνάς έχεις τη συνήθεια να ελέγχεις το βάρος σου, τότε θα έχεις διαπιστώσει ότι το νούμερο θα είναι λιγότερο από αυτό που θα δείξει η ζυγαριά την υπόλοιπη ημέρα. Πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως εξηγεί η Ruby Shah, παθολόγος στο Texas Health Presbyterian Hospital Plano, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο, ξεκινώντας από το γεγονός ότι μπορεί να μην έχεις καταναλώσει νερό ή φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. “‘Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στη μείωση του βάρους το πρωί, είναι τα σωματικά υγρά που χάνονται τη νύχτα από την ανάσα, από τον ιδρώτα και φυσικά από τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Με δεδομένο ότι το σώμα αποτελείται από 60% νερό, αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να προσθέσουν ή αφαιρέσουν μερικά γραμμάρια”.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα συνεχίζει να κάνει καύσεις με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται στη ζυγαριά το επόμενο πρωί.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να ζυγιστείς;

“Η καλύτερη ώρα να ελέγξεις το βάρος σου είναι το πρωί, πριν φας ή πιεις ο,τιδήποτε και μετά την χρήση τουαλέτας”, εξηγεί η Ruby Shah. Προτείνει, μάλιστα, να μην αλλάζεις θέση στη ζυγαριά και να ανεβαίνεις χωρίς ρούχα.

Οι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν πως πρέπει να ανεβαίνεις στη ζυγαριά την ίδια ώρα κάθε φορά, αλλά οι απόψεις τους διίστανται για το αν πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Κι αυτό γιατί οι καθημερινές διακυμάνσεις λόγω κατακράτησης υγρών, η αφυδάτωση ή ακόμα και οι κινήσεις του εντέρου, μπορούν να επηρεάσουν το νούμερο που θα εμφανιστεί.

marieclaire