Σήμερα οι αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε ορισμένες χώρες αφού χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Την Τετάρτη το βράδυ ιταλικά μέσα ενημέρωση ανέφεραν πως «όλα δείχνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει το “ελεύθερο” για την εκ νέου χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca».

Πρόσθεσαν ότι Ιταλία και Γαλλία, μόλις δοθεί το πιθανό «πράσινο φως», θα συνεχίσουν με αυξημένο ρυθμό τους εμβολιασμούς, και με το βρετανο-σουηδικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού. Στην Ιταλία, μάλιστα, τα εμβόλια αναμένεται ότι σύντομα θα χορηγούνται στα φαρμακεία, αλλά και σε μεγάλες πισίνες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Την Τετάρτη η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχουν πολλές, καθησυχαστικές αποδείξεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συμφωνήσει με αυτήν την άποψη.

«Στο παρασκήνιο, γίνεται πολλή δουλειά για να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση (σ.σ. του εμβολίου) με αυτό που αποκαλούμε θρομβοεμβολικά επεισόδια»
, είπε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Και τώρα εμφανίζονται πολλές αποδείξεις που είναι καθησυχαστικές», ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυξημένου κινδύνου, πρόσθεσε. «Αναμένω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τα ευρήματά τους, ότι αυτά θα είναι τα τελικά συμπεράσματα του ΕΜΑ και του MHRA», του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, σημείωσε ο Βαν-Ταμ.

Δεσμευτική για την γερμανική κυβέρνηση θα είναι η απόφαση που θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει προσωρινά ανασταλεί, διευκρίνισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.