O μικρός Ζαχαρίας πάλεψε γενναία αλλά δεν τα κατάφερε

Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγγελούδι από το χωριό Λιγόρτυνος που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας του. Το παιδί ξέφυγε το απόγευμα της Τετάρτης από την προσοχή της οικογένειας και βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη γιαγιά του λίγη ώρα μετά μέσα στο βαρέλι.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Χάρακα όπου έπειτα από μία τιτάνια προσπάθεια των γιατρών το μικρό αγοράκι κατάφερε να ανακτήσει σφυγμό έπειτα από 2ώρες και 40 λεπτά επίμονων προσπαθειών των γιατρών.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο προς το Ηράκλειο όπου παρελήφθη από την Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ στη μέση της διαδρομής. Γύρω στις 21.30 το βράδυ της Τετάρτης το παιδάκι μπήκε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ με τους γιατρούς από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του εξαιρετικά κρίσιμη.

Μάλιστα στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου αναφερόταν « Παρά την πολλαπλή υποστήριξη με όλα τα μέσα, η ανταπόκριση του ασθενή είναι φτωχή. Σημειώνεται ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού οι οποίοι ενημερώθηκαν για την βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση.»

Λίγα λεπτά πριν τη μία τα ξημερώματα ο μικρός Ζαχαρίας άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένεια του αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Συγκλονίζει ο θείος του 2,5 ετών Ζαχαρία ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε να κάνει τεχνητές αναπνοές στο ανιψάκι του όταν το βρήκε πεσμένο αναίσθητο μέσα στο βαρέλι με το νερό. Όπως ο ίδιος λέει το παιδί δεν ανταποκρινόταν στις τεχνητές αναπνοές με αποτέλεσμα να το μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο μαζί με τους γονείς του όπου οι γιατροί έκαναν τιτάνιες προσπάθειες για το 2,5 ετών αγγελούδι.

«Όταν μπορέσαμε να βγάλουμε το παιδί μέσα από το βαρέλι με το νερό, το οποίο ήταν αναίσθητο, το βούτηξα αμέσως και άρχισα να του κάνω τεχνητές αναπνοές. Δεν ανταποκρινόταν και το πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε αεροβάφτιση στο μικρό διότι λόγω του κορωνοιού δεν είχε βαφτιστεί. Περιμέναμε να τελειώσει όλη η κατάσταση με την πανδημία και θα κάναμε μια ωραία βάφτιση στην Κρήτη», λέει στο protothema ο θείος του μικρού αγοριού.

Το τραγικό συμβάν

Όλα συνέβησαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν το άτυχο παιδί την ώρα που βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο στη γειτονιά του σπιτιού του ξεφεύγει της προσοχής της οικογένειάς του.
Λίγη ώρα μετά χάνονται τα ίχνη του με τους γονείς και τους συγγενείς του να το ψάχνουν εναγωνίως.

Το 2χρονο αγόρι, που αποτελεί το τρίτο παιδί της οικογένειας, εντοπίζεται χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε ένα βαρέλι με νερό.

Το χρονικό της… επαναφοράς του στη ζωή

Οι γονείς μεταφέρουν το παιδί στο Κέντρο Υγείας Χάρακα όπου οι γιατροί χωρίς να χάσουν στιγμή ξεκινούν τις διαδικασίες της επαναφοράς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το πρωτόκολλο στους πνιγμούς αναφέρει πως το σώμα πρέπει να ζεσταθεί (εξαιτίας του ότι έχει υποστεί υποθερμία) και επί 45 λεπτά πρέπει οι γιατροί να προχωρούν στην ανάνηψή του εφόσον έχουν χαθεί οι αισθήσεις.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χάρακα ζέσταναν το σώμα του παιδιού και πάλευαν επί 2 ώρες και 45 λεπτά να το επαναφέρουν στη ζωή καθώς δεν ήθελαν να παραδώσουν τα όπλα τηρώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο.

Τελικά, έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπίστωσαν πως το παιδί δεν επανερχόταν με αποτέλεσμα να το δηλώσουν νεκρό.

Ξεκινούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ειδοποιείται το ΕΚΑΒ να πάει να παραλάβει τη σορό, πλέον, του παιδιού για να τη μεταφέρει στο νεκροτομείο του ΠΑΓΝΗ.

Ωστόσο, φαίνεται πως το παιδί αφού ζεστάθηκε το σώμα του και μετά από τόσες ώρες προσπαθειών ανάνηψης έδειξε σημάδια… ζωής περίπου στις 8 το βράδυ.
«Σε μας το παιδί ήρθε χωρίς σημεία ζωής. Κάναμε το καθήκον μας σαν άνθρωποι και σαν γιατροί. Προσπαθήσαμε με όλη μας την ψυχή και τη δύναμη. Τώρα οι ευχές και οι προσευχές μας είναι μαζί με αυτό το παιδί στη ΜΕΘ», επεσήμανε μιλώντας σχετικά στο cretapost ενώ τόνισε πως για αρκετή ώρα έκαναν αναζωογόνηση.
«Προσπαθήσαμε πολύ ώρα να κάνουμε την αναζωογόνηση. Ενώ θεωρήσαμε ότι είχαν τελειώσει όλα και πήγαμε να κάνουμε τα διαδικαστικά είδαμε πως ξεκίνησε μιά δραστηριότητα και συνεχίσαμε κι εμείς την προσπάθειά μας μέσα στο ασθενοφόρο. Διασωληνώθηκε στο δρόμο και φτάσαμε στη ΜΕΘ. Ουσιαστικά είχαμε σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια και ξαφνικά παρουσίασε αυτή τη δραστηριότητα. Δεν υπήρχε σημείο ζωής», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πετούσης.
Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας χωρίς να χάσουν χρόνο ενημερώνουν εκ νέου το ασθενοφόρο που πήγαινε για να το παραλάβει για τη νέα εξέλιξη.

Η γιατρός του ΕΚΑΒ Μάγδα Ζεάκη που έφτασε στο σημείο και παρέλαβε το παιδί διαπιστώνει πως έχει ασθενή σφυγμό και συγκεκριμένα 60 παλμούς. Οι παλμοί αυτοί σε παιδί δύο χρονών υποδηλώνει ανακοπή ωστόσο η γιατρός δεν το έβαλε κάτω και ξεκίνησε νέες προσπάθειες ανάνηψης.

Από τις πρώτες μαλάξεις που έκανε το παιδί ανταποκρίθηκε καθώς οι σφυγμοί του ανέβηκαν στους 120.

Η ελπίδα φαίνεται ότι δεν χάθηκε με τη γιατρό του ΕΚΑΒ χωρίς δισταγμό να ενημερώνει το ΠΑΓΝΗ και να διασωληνώνει το παιδί.

Το παιδί εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και παρά τις υπεράνθρωπες των γιατρών δεν τα κατάφερε.