Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Tι να κάνουν όσοι δεν βρίσκουν το όνομα τους

φωτογραφία αρχείου
H διαδικασία των ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού περιγράφεται με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 19 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α). Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν βρίσκουν το όνομά τους στο site emvolio.gov.gr.

Οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων που ξεκινά τώρα αφορά 243.000 άτομα κι είναι μια πολύ περίπλοκη κατηγοριοποίηση. Πρέπει να μπούνε όλοι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου υπάρχουν τα νοσήματα που είναι πολλά.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 «το που είναι τα για τα υψηλού κινδύνου νοσήματα, ενώ έχουν γίνει και συνδυασμοί με παραμέτρους όπως: ποια φάρμακα παίρνει κάποιος ταυτόχρονα ή πόσο χρόνο πριν έχει αρχίσει να λαμβάνει αγωγή.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν βρίσκουν το όνομά τους

«Από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέραμε να εξάγουμε τα ΑΜΚΑ κι άρα 243.000 πολίτες θα βρούνε το συγκεκριμένο νόσημα σε αυτήν τη λίστα και θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για το ραντεβού τους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης  μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι ενδιαφερόμενοι «να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν το νόσημα που τους αφορά εμπίπτει εκεί».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τους 243.000 πολίτες οι 76.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί ήδη στην άυλη συνταγογράφηση μέχρι το απόγευμα θα έχουν λάβει γραπτό μήνυμα για το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει άμεσα. «Οι υπόλοιποι που δεν είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει ή να μπουν στην πλατφόρμα, ή να πάνε σε κάποιο φαρμακείο ή ΚΕΠ. Πρώτα όμως καλό είναι να μιλήσουν με τον γιατρό τους» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός από βδομάδα θα έρθει η σειρά για εμβολιασμό της ηλικιακής κατηγορίας των 70-74 ετών, έπεται η κατηγορία των 65-69 ετών και σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει η κατηγορία των ατόμων με νοσήματα Β, «τα πιο ελαφρά νοσήματα των ευπαθών και θα αφορούν περίπου 900.000 άτομα στις ηλικίες 18-60 ετών.

Εμείς κάθε εβδομάδα θα παίρνουμε τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ κι έτσι αν κάποιος ασθενήσει τα στοιχεία του θα τα παίρνουμε αυτόματα από τα συστήματα τα οποία θα ενημερώνονται κάθε εβδομάδα κι άρα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα».

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.