Με βάση τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου 2018, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων έχει ανέλθει σε 3.154 από την έναρξή του, το 2013
Το 2015 οι χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» ήταν μόλις …17 για να φθάσουν στο τέλος του 2016 κοντά στις 50.
Πλέον, στο τέλος του Αυγούστου, το νούμερο έχει ανέβει στις 337, με τους Τούρκους να περνούν προσεχώς στη δεύτερη θέση, πίσω από τους Κινέζους και πιο πάνω από τους Ρώσους. Mάλιστα, η άνοδος των Τούρκων στη δεύτερη θέση- την οποία παρεπιπτόντως κρατούν σταθερά από την αρχή του προγράμματος Golden Visa τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι- μπορεί να γίνει ακόμη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως εκτίμησαν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Enterprise Greece στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης του συνεδρίου Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H), το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη χώρα μας.
Οι επιτελείς του Οργανισμού ανέφεραν μάλιστα ότι το πρόγραμμα «τρέχει» στην Ελλάδα με ρυθμούς ανόδου 40% κάθε μήνα και εξελίσσεται σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σε σύγκριση με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημειωτέον ότι τα αντίστοιχα προγράμματα χορήγησης αδειών διαμονής για πολίτες εκτός Ε.Ε., εφόσον αυτοί πραγματοποιούν επενδύσεις σε ακίνητα ή ομόλογα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που παρέχουν (ακόμη και με τη χορήγηση υπηκοότητας) με την αρμόδια Επίτροπο να ζητεί πριν από λίγο καιρό από τα κράτη μέλη να «θέτουν υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη-μέλη και να είναι προσεκτικά». Για τη χώρα μας, όπως σχολιάστηκε χθές, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα διότι δεν χορηγείται διαβατήριο.
Οσον αφορά το πρόγραμμα «Xρυσή Βίζα» στη χώρα μας, η Κίνα είναι από την πρώτη στιγμή και παραμένει σταθερά μέχρι σήμερα, στην κορυφή της λίστας του Enterprise Greece ως προς τις χώρες προέλευσης των επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, με σχεδόν τετραπλάσιες άδειες σε σύγκριση με τους Ρώσους που ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου 2018, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων έχει ανέλθει σε 3.154 από την έναρξή του, το 2013. Επιπλέον, όσον αφορά τη συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές από έτος σε έτος παρατηρείται διαρκής αύξηση, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε με μόλις 21 άδειες το 2013, οι οποίες έγιναν 444 το 2014, αυξήθηκαν σε συνολικά 949 το 2015 για να ανέβουν στις 1.532 το 2016, τις 2.493 στο τέλος του 2017 και πλέον με στοιχεία έως το τέλος Αυγούστου, ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 3.154.
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με συνολικά 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα οποία επεξεργάζεται και η αρμόδια Διεύθυνση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο τέλος Αυγούστου, οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν με τη σειρά τη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επενδυτών, είναι ο Λίβανος στην 4η θέση, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ιράν στην 10η θέση. Ενδεικτικά σε αγοραστές από το Λίβανο έχουν χορηγηθεί 112 άδειες, σε Αιγύπτιους 112, σε Ιρακινούς 87 σε Ουκρανούς 84 κ.ο.κ..
Το Enterprise Greece και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συγκεντρώνει στοιχεία και όσον αφορά τη συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και τα μέλη της οικογένειας που τους συνοδεύουν, όπου επίσης, από έτος σε έτος σημειώνεται διαρκής αύξηση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 42 άδειες το 2013, συνέχισε με 888 το 2014, 2.144 το 2015 και 3.695 το 2016. Για το 2017 κατεγράφησαν συνολικά 6.205 χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειας τους, ενώ έως τις 31 Αυγούστου του 2018 έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.123 άδειες.
newmoney.gr