Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε εκτενώς, χρησιμοποιώντας σχετικά στοιχεία, στην επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης.
Στους λόγους για τους οποίους δεν θα επαναλειτουργήσει από την προσεχή Δευτέρα, 12 Απριλίου, το λιανεμπόριο στην Κοζάνη αναφέρθηκε εκτενώς στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως τόνισε, η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως παρατηρείται μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κοζάνη, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα των τριών περιοχών. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Ο μέσος όρος κρουσμάτων επταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι:
Στη Θεσσαλονίκη 36,3
Στην Αχαΐα: 36,4
Στην Κοζάνη: 59,3
Ο μέσος όρος κρουσμάτων 14ημέρου:
Στη Θεσσαλονίκη: 459
Στην Αχαΐα: 478
Στην Κοζάνη: 714
«Είναι εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δίνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης» σχολίασε και διευκρίνισε περαιτέρω:
Στον δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι το 15, ενώ ο μέσος όρος 14ημέρου είναι 791, όταν το όριο είναι 150.
Στον δήμο Σερβίων τα αντίστοιχα νούμερα ανέρχονται σε 60,6 και 893,8 και στον δήμο Εορδαίας 59,2 και 721 αντίστοιχα.
Τέλος, τόνισε πως σε Κοζάνη και Εορδαία καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων διαφοροποιείται αυξητικά σε 432 και 241 αντίστοιχα.
«Απευθύνουμε για ακόμη μία φορά έκκληση στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε.
voria